A Mighty Heart, Harry Potter and the Prisoner of Azkaban, J'accuse!

Angelina Jolie in A Mighty Heart. Beeld Paramount Vantage

De afloop is bekend. Begin 2002 werd de Amerikaanse journalist Daniel Pearl in of nabij de Pakistaanse stad Karachi ontvoerd en uiteindelijk onthoofd. Een echt spannende film kun je daarvan dus niet maken. Toch líjkt de Engelse alleskunner Michael Winterbottom (24 Hour Party People, In This World) dat wel te proberen. Hij vertelt het verhaal, over de vruchteloze zoektocht, op chronologische wijze, gefilmd in de van hem bekende jachtige documentaire stijl. Maar gaandeweg de film krijg je in de gaten dat het hem om iets anders is te doen. Daarvoor is het belangrijk te beseffen dat het waargebeurde verhaal, geschreven door Pearls Franse echtgenote Mariane op basis van wier boek de film is gemaakt, zich afspeelt in de dagen niet lang na 11 september 2001. De wereld was in paniek. In Afghanistan, Pakistan en India rommelde het; opgejaagd door de VS bewogen terroristen zich door het gebied.

In die chaos dus proberen Pearl (Dan Futterman) en zijn vrouw Mariane (Angelina Jolie), eveneens journalist, hun werk te doen vanuit Karachi. Vanaf het moment dat Pearl op een avond na een interviewafspraak niet terugkeert naar huis, krijgen langzaam paniek en wanorde de overhand. Amerikaanse en Pakistaanse overheidsdiensten gaan zich met de zaak bemoeien. Het spoor dat ze proberen te volgen, is een eindeloos spoor, van mysterieuze tussenpersonen, vage contacten en onbestemde afspraken. Waarbij de animositeit tussen Pakistan en India een complicerende factor is. Winterbottom beneemt je met zijn stijl meer en meer de adem, waardoor het des te bewonderenswaardiger is dat Mariane haar kalmte en onderscheidend vermogen bewaart. En zo is A Mighty Heart, door steeds terug te keren bij de humane Mariane, uiteindelijk bovenal een indrukwekkend pleidooi voor menselijkheid in een volkomen doorgedraaide wereld.

A Mighty Heart (Michael Winterbottom, 2007)
RTL 8, 20.30-22.40 uur.


Bekwaam, geslaagd derde deel in de succesvolle Potter-reeks, gemaakt door de pietje precies die vorig jaar het indrukwekkende Gravity afleverde. Hier leeft hij zich uit met een topcast van Britse acteurs, waarin Gary Oldman als de ontsnapte, intens griezelige crimineel Sirius Black de show steelt.

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (Alfonso Cuarón, 2004)
Veronica, 20.30-23.10 uur.

Oorlog en liefde verenigd in een imposant epos. Parijzenaar Abel Gance (1889-1981) wist ook op 30-jarige leeftijd al hoe je het publiek moet inpakken. Gance, onsterfelijk geworden met dat andere epos, Napoléon (1927), hangt zijn aanklacht op aan Emile Zola's krantenartikel met de beroemde titel. Het kleine verhaal, over een vrouw die getrouwd is met een bozige man en verliefd is op een poëtische, loopt naadloos over in het grote verhaal over de oorlog. De twee mannen komen terecht in hetzelfde bataljon en worden uiteindelijk vrienden, terwijl zich thuis, waar de vrouw meermaals wordt verkracht door Duitse soldaten, grote drama's afspelen. Zowel het grote als het kleine drama wordt indrukwekkend verbeeld - de beelden van de grote slag waarin een van de mannen om het leven komt en de ander een shellshock oploopt, vergeet je niet snel. Hoewel J'accuse een zwijgende film is met de daarbij horende, nu wat overdreven aandoende manier van acteren, oogt de film op momenten ook verrassend modern, wat veel zegt over de grootheid van Abel Gance. De opnamen vonden plaats in de nadagen van de Eerste Wereldoorlog; veel figuranten waren echte soldaten die erna alsnog om het leven kwamen. In 1938 maakte Gance een remake met geluid.

J'accuse! (Abel Gance, 1919)
Arte, 23.25-02.15 uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.