A Man for All Seasons, The Dark Knight Rises, Attila Marcel

Iedere dag tipt de Volkskrant de beste films op televisie.

Berend Jan Bockting
Robert Shaw in A Man for All Seasons. Beeld .
Robert Shaw in A Man for All Seasons.Beeld .

A Man for All Seasons (Fred Zinnemann, 1966)
BBC 2, 16.15-18.15 uur.

Bij een plechtige kostuumtoneelverfilming als A Man for All Seasons zie je de invloed van de regisseur gemakkelijk over het hoofd. Het lijkt al snel alsof Fred Zinnemann (High Noon) zich volledig in dienst stelt van de breed uitgesponnen dialogen die toneelauteur Robert Bolt optekende in diens meermaals verfilmde stuk over het conflict tussen staatsman Thomas More (1478-1535) en koning Henry VIII (1491-1547). De koning (Robert Shaw) wil scheiden om Anna Boleyn (Vanessa Redgrave) te kunnen huwen. Als de katholieke kerk die scheiding niet goedkeurt, breekt hij met de kerk. Henry's adviseur More kan een dergelijke breuk niet accepteren en houdt consequent vast aan zijn principes, ook als hem dat letterlijk de kop kost. Ouderwets lang durende shots, veel close-ups waarin de acteurs hun tekst mogen opzeggen: A Man for All Seasons toont zich volkomen loyaal aan het gesproken woord. De ene prachtige zin rolt dan ook over de andere: 'Wanneer iemand een eed aflegt, houdt hij zijn wezen in zijn handen als water. En als hij dan zijn vingers opent, zal hij zichzelf niet meer terugvinden.' Vanzelfsprekend dus dat de film in de eerste plaats om de taal draait. En toch maakt Zinnemann enkele stilistisch zeer interessante keuzen. Zo kiest hij ervoor om pompeuze personages zoals Henry VIII en kardinaal Wolsey (een extreem pafferige Orson Welles) met omzichtigheid en praal te introduceren, terwijl More's entree in de film heel gewoontjes wordt gehouden: in zijn eerste scène zit hij ontspannen en aards te kletsen met vrienden en familie en doet Zinnemann met het camerawerk of de montage niets opvallends om hem heldhaftiger of nobeler te maken. Duidelijk een man zonder kapsones, zegt het beeld.

The Dark Knight Rises (Christopher Nolan, 2012)
Veronica, 20.30-23.45 uur.

De afsluitende film van Christopher Nolans Batmantrilogie werd bij de bioscooprelease overschaduwd door een schietpartij waarbij een gek in een bioscoop, tijdens de première, twaalf slachtoffers maakte. Logisch dat er toen voor de kwaliteit van de film minder aandacht was. Maar The Dark Knight Rises is een waardig slotstuk, zonder aan de genialiteit van voorganger The Dark Knight te kunnen tippen. Daarin was Heath Ledger onovertroffen; ditmaal is er Tom Hardy als de gemaskerde Bane. Hij wil de beschaving redden door haar te vernietigen en beraamt vanuit het riool van Gotham een burgeropstand. Voor vertier zorgt voorts de in strak leer gehulde dievegge Selina (Anne Hathaway), die nergens zo wordt genoemd, maar verdacht veel lijkt op Catwoman.

Attila Marcel (Sylvain Chomet, 2013)
Film 1 Premiere, 15.15-17.00 uur.

De eerste speelfilm van Sylvain Chomet, die eerder met Les Triplettes de Belleville en L'Illusionniste twee expressief getekende animatiefilms maakte, is er eentje in de traditie van Jean-Pierre Jeunet (Amélie) en Michel Gondry (Eternal Sunshine of the Spotless Mind), met volop aandacht voor ongewone en quasi-onbeduidende details in het leven van de hoofdpersoon: een dertiger die sinds de dood van zijn ouders is gestopt met praten. Zijn hippie-achtige buurvrouw hoopt zijn emotionele blokkade op te heffen met dromen aanwakkerende kruidenthee. Mooi, hoe het eten van een koekje of het luisteren naar een plaat vervolgens complete, zorgvuldig vormgegeven flarden uit een vergeten verleden oproept. Gaandeweg ontpopt Attila Marcel zich als een bescheiden sprookje, inclusief gepast zoete finale.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden