A'dam vreest vuilnisstaking

AMSTERDAM De gemeente Amsterdam stapt hoogstwaarschijnlijk naar de rechter om een staking van vuilnismannen te voorkomen. Dit laat de gemeente weten in reactie op het besluit van de Amsterdamse reinigingsdienst om vanaf Koninginnedag een week lang het werk neerleggen....

Van onze verslaggever Michiel Haighton

Koninginnedag trekt in de hoofdstad jaarlijks tussen de 700 duizend en 1 miljoen bezoekers. Die produceren gezamenlijk tonnen extra afval. De straten en singels in het centrum liggen dan bezaaid met miljoenen blikjes, wijnflessen, patatbakjes en andere rommel. De reinigingsdienst zet altijd 400 man extra personeel in om de stad schoon te vegen.

‘De gemeente bereidt zich op het ergste voor. Ik heb het dan niet alleen over leefbaarheid maar ook over de veiligheid’, zegt een woordvoerster van de gemeente. ‘Met al die troep op straat kunnen er mensen struikelen. Na de paasdagen besluiten we of we naar de rechter stappen.’

De stakers eisen van hun werkgever, de gemeente Amsterdam, een betere cao. De vakbonden liggen daar al maanden over in de clinch. De bonden eisen een structurele loonsverhoging van 1,5 procent, terwijl de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) niet verder wil gaan dan een eenmalige uitkering van 1 procent van het jaarsalaris.

In de kantine van de Amsterdamse reinigingsdienst bevestigen vuilnismannen de angst van de gemeente, namelijk dat het een chaos in de stad wordt. ‘De mensen zullen tot over hun enkels in het vuil lopen’, zegt Willem Kortekaas (57) die als straatveger de binnenstad als werkterrein heeft.

‘We zijn goed genoeg om iemands rommel op te ruimen, maar een fatsoenlijk loon kan er blijkbaar niet vanaf’, aldus Kortekaas, die al aan meerdere stakingen heeft meegedaan. In 1983 staakten hij en zijn collega’s drie weken lang. Tijdens het grote zeilevenement Sail in 1995 deden ze dat een week lang. ‘Het was toen een grote puinhoop in de stad. Nadeel was dat wij naderhand zelf alles moesten opruimen’, aldus Kortekaas.

Zijn collega Adri Hooijschuur (33) zegt niet te gaan staken. ‘En ik ben vast niet de enige, het kost te veel geld. Omdat we ’s nachts werken krijgen we een toeslag, bovenop een toeslag omdat het een feestdag is. Dat extra geld laat ik niet lopen. De stakingsvergoeding van de vakbond is maar 70 procent van normale uurloon’, aldus Hooijschuur.

Maar dat hij niet staakt, betekent niet dat hij aan het werk gaat. ‘Je mag als werkwillige een staking niet breken. Ik meld mij gewoon op tijd. Ik ga een videootje kijken of auto’s wassen. Dat heb ik tijdens de vorige staking ook gedaan’, aldus Hooijschuur.

Uit respect voor de Nationale Dodenherdenking willen de stakende medewerkers van de reinigingsdienst de Dam en omgeving op 4 mei wel schoonhouden.

De VNG ziet geen reden om de vakbonden nog eens uit te nodigen voor nieuwe cao-onderhandelingen. ‘We hebben de afgelopen tijd vele keren heel lang gepraat, maar daar is niets uitgekomen.’ Een woordvoerster van de VNG zegt te betreuren dat het overleg op niets uitliep. ‘Zij willen een structurele loonsverhoging. Wij een eenmalige.’ Zeker met alle geplande bezuinigingen zit er volgens de woordvoerster geen ander aanbod van de werkgevers in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden