A'dam mag bordelen op Wallen sluiten

Amsterdam kan doorgaan met het verminderen van de raamprostitutie op de Wallen. De Raad van State oordeelde woensdag dat de gemeente de prostitutie mag concentreren rond de Oude Nieuwstraat en de Oudezijds Achterburgwal.

AMSTERDAM/UTRECHT - Hiermee stelde de hoogste bestuursrechter in Nederland de exploitanten in het ongelijk, die zich tegen het nieuwe, door het stadsdeel centrum aangepaste bestemmingsplan verzetten. Hun raambordelen moeten verdwijnen. Nu de Raad van State het nieuwe bestemmingsplan heeft bevestigd, kunnen in 62 panden op de Wallen en in de westelijke grachtengordel niet langer prostitutieramen worden geëxploiteerd.


Amsterdam wil met het zogeheten Project1012 verloedering en criminaliteit in de binnenstad tegengaan. Daartoe wil het onder meer zo'n 40 procent van de prostitutieramen sluiten.


Er zijn al meer dan honderd ramen verdwenen in de Amsterdamse binnenstad. Door de concentratie is efficiënter toezicht op raamprostitutie mogelijk en wordt het gebied prettiger om in te wonen, oordeelde de Raad van State, die daarmee de Amsterdamse werkwijze onderschrijft.


De bezwaarmakers brachten in dat leegstand dreigt, omdat het door de economische crisis lastig is om de panden een nieuwe bestemming te geven. Maar volgens de Raad van State heeft de gemeente aannemelijk gemaakt dat zij zo nodig zelf de prostitutiepanden zal aankopen om ze na verloop van tijd weer te verkopen.


Utrecht kijkt met belangstelling naar de werkwijze van Amsterdam. Omdat de exploitanten mensenhandel zouden hebben gefaciliteerd, zijn sinds een week alle Utrechtse prostitutieramen gesloten: behalve de 140 ramen aan het Zandpad, de prostitutiezone aan de Vecht buiten het centrum, ook de 17 ramen midden in de stad in de Hardebollenstraat. Utrecht is echter niet van plan het aantal prostitutieramen terug te brengen, beklemtoonde woensdag een gemeentewoordvoerder.


Omwonenden van de Hardebollenstraat zeggen dat ze nu al merken dat het zonder raamprostitutie prettiger is in hun buurt. Ze dringen aan op permanente sluiting. Maar volgens de gemeente is daarvan geen sprake. Het wachten is op de overdracht van de ramen aan een nieuwe, brandschone exploitant. Dan gaan de Utrechtse peeskamers weer open.


Een initiatiefgroep die opkomt voor de prostituees eiste woensdag in een brief een schadevergoeding van de burgemeester voor de vrouwen die in Utrecht hun werkplek zijn verloren. 'Door de sluiting van de ramen zijn zij hun inkomsten kwijtgeraakt.'


De gemeentewoordvoerder zegt dat de burgemeester zo snel mogelijk de brief zal beantwoorden. De kans dat er een schadevergoeding komt, is niet waarschijnlijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden