'A 4 zou kunnen dienen als tolweg naar Rotterdam'

De A 4 tussen Rijswijk en Schiedam kan in de toekomst goed als tolweg dienen. De grootste werkgeversorganisatie VNO-NCW stelt dat zo'n verbinding de automobilist de keuze geeft betaald (A 4) of gratis (A 13) de Rotterdamse regio te bereiken....

Behalve de A 4 kan ook de tweede Coentunnel en een aansluitende westelijke randweg bij Amsterdam als betaald alternatief dienen. Op die manier wordt de huidige route A 10-Coentunnel ontlast. Volgens VNO-NCW gaat het in beide gevallen eigenlijk om 'wegomvattende betaalstroken'. De plannen werken alleen als vlak bij de tolroutes een snelweg ligt met eenzelfde verbindingsfunctie.

De aanleg van zowel de A 4 als de tweede Coentunnel is overigens op de lange baan geschoven. Minister Netelenbos van Verkeer besloot afgelopen najaar al de tweede Coentunnel naar 2010 door te schuiven. Het laatste stukje A 4 verdween vorige maand in de prullenbak, toen Netelenbos liet weten het geld liever te besteden aan een spoortunnel in Delft. Voltooiing van de snelweg zou kunnen met particulier geld, aldus de bewindsvrouw.

Verkeer en Waterstaat laat in een reactie weten positief tegenover de ideeën van VNO-NCW te staan.

Werkgeversvoorzitter Blankert wil zo snel mogelijk proeven met betaalstroken. Daarmee onstaat volgens hem een keuze tussen betalen in geld en betalen in tijd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden