A 2 komt onder nieuwe stad Leidsche Rijn

De snelweg A 2 zal worden aangelegd onder de bij Utrecht te bouwen nieuwe stad Leidsche Rijn. Door lange overkappingen af te wisselen met open gedeelten is het project te betalen en kunnen ook gevaarlijke transporten gebruik blijven maken van de rijksweg....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De operatie gaat 700 miljoen gulden kosten, waarvan 600 miljoen voor rekening van het rijk komt. Met het project wordt de wens van Utrecht en Vleuten-De Meern gehonoreerd om de nieuwe stad pal tegen Utrecht aan te bouwen, zodat het geen geïsoleerde 'satellietstad' wordt.

Leidsche Rijn is het grootse nieuwbouwproject van Nederland. Tot 2015 moeten er dertigduizend nieuwe woningen worden gebouwd voor bijna honderdduizend mensen. De stad wordt zo groot als Leeuwarden of Delft.

Aanvankelijk pleitte projectleider R. Bakker voor een totale overkapping van de A 2 en een flinke verschuiving van de rijksweg naar het westen. Hierdoor zou op de plaats waar de A 2 en het Amsterdam-Rijnkanaal bijna tegen elkaar liggen een groot stuk bouwgrond vrijkomen. De uitvoering van dit plan zou echter bijna een miljard gulden hebben gekost. Te veel, aldus de ministeries.

De nu gekozen variant is goedkoper en de overkappingen worden niet langer dan vijfhonderd meter. Hierdoor blijven transporten met gevaarlijke stoffen mogelijk. Een aparte rijstrook voor deze vrachtwagens moet het risico op ongelukken verkleinen.

De nog niet eerder in Nederland toegepaste 'open-dicht-constructie' doet volgens Bakker recht aan alle doelstellingen. Doordat de weg toch een beetje naar het westen wordt verlegd, kunnen tussen de A 2 en het Amsterdam-Rijnkanaal vijfduizend huizen worden gebouwd. De aansluiting van de nieuwe stad met Utrecht is hierdoor verzekerd.

De overkapping komt over het 2,4 kilometer lange traject tussen het verkeersplein Hooggelegen en de spoorlijn Utrecht-Den Haag. Boven de weg komen sportterreinen, parken en verbindingen met Utrecht. De niet overkapte gedeelten krijgen geluidswallen. Ook tussen de twee rijrichtingen van de weg, die wordt verbreed, komen geluidsschermen. Doordat het land langs de rijksweg wordt opgehoogd, ontstaat er een naar het kanaal aflopend talud, waarop een soort terrassenbouw mogelijk wordt, die veel woningen uitzicht biedt op het water en op de bestaande stad.

De gemeenteraden van Vleuten-De Meern en Utrecht en ook de Tweede Kamer moeten het plan nog goedkeuren. Naar verwachting zal dit weinig problemen opleveren.

Deze week werd ook bekend dat Utrecht in het plangebied Leidsche Rijn tweehonderd hectare grond heeft aangekocht tegen een 'hele reële prijs', aldus wethouder J. Zwart. Hoeveel de grond heeft gekost, wil hij niet zeggen, maar de aankoop maakt het mogelijk om de geplande 30 procent sociale woningbouw te realiseren.

Utrecht heeft de grond met tussenkomst van drie projectontwikkelaars kunnen kopen: Fortis Investments Vastgoed Ontwikkeling, Bouwfonds Woningbouw en SFB Vastgoed. Met deze bedrijven zijn afspraken gemaakt over duurzaam bouwen. Ook zal een aantal Utrechtse werklozen worden omgeschoold, zodat zij werk kunnen vinden bij de bouw van de nieuwe stad.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden