Uit het archief van de Nacht van de Poëzie

Zaterdag vindt in Utrecht de 31ste editie van de Nacht van de Poëzie plaats. Dichters als Cees Nooteboom, Tom Lanoye en Anne Vegter zullen tijdens het zeven uur durende evenement optreden.

Al vele jaren komen de dichters in Utrecht bij elkaar om hun gedichten aan het publiek te laten horen, getuige deze foto's.

Meer informatie op www.nachtvandepoezie.nl.

<strong>Annie M.G. Schmidt met op de achtergrond Ed Leeflang</strong><br />'Haar (Annie M.G. Schmidt, red.) optreden overstraalt de hele avond. 'De echte koningin van Nederland, uw en mijn leesmoeder,' zo kondigt Piryns haar aan. Onder luid applaus wordt de tachtigjarige dichteres door Leeflang (presentator Ed Leeflang, red.) het podium op geholpen. Ze nemen samen plaats aan een tafel met een enorme leeslamp. Leeflang zal haar indien nodig souffleren. Maar met een speciale kijker op haar bril leest Schmidt enkele van haar 'greatest hits', zoals 'De spin Sebastiaan' of 'Wat is dat, mevrouw van Gelder?' inclusief de grommende beren in de kelder. De zaal geniet, iedereen is weer zeven, acht jaar oud. 'De hele zaal zat echt mee te deinen, iedereen kende die teksten bijna vanbuiten,' herinnert Anneke van Dijk zich. Beeld Michael Kooren
Annie M.G. Schmidt met op de achtergrond Ed Leeflang
'Haar (Annie M.G. Schmidt, red.) optreden overstraalt de hele avond. 'De echte koningin van Nederland, uw en mijn leesmoeder,' zo kondigt Piryns haar aan. Onder luid applaus wordt de tachtigjarige dichteres door Leeflang (presentator Ed Leeflang, red.) het podium op geholpen. Ze nemen samen plaats aan een tafel met een enorme leeslamp. Leeflang zal haar indien nodig souffleren. Maar met een speciale kijker op haar bril leest Schmidt enkele van haar 'greatest hits', zoals 'De spin Sebastiaan' of 'Wat is dat, mevrouw van Gelder?' inclusief de grommende beren in de kelder. De zaal geniet, iedereen is weer zeven, acht jaar oud. 'De hele zaal zat echt mee te deinen, iedereen kende die teksten bijna vanbuiten,' herinnert Anneke van Dijk zich.
Beeld Michael Kooren
Cees Buddingh' in 1983 Beeld Michael Kooren
Cees Buddingh' in 1983Beeld Michael Kooren
Brigitte Kaandorp in 1985 Beeld Michael Kooren
Brigitte Kaandorp in 1985Beeld Michael Kooren
Het publiek kijkt toe in 1996. Beeld Michael Kooren
Het publiek kijkt toe in 1996.Beeld Michael Kooren
<strong>Gerrit Komrij en Hugo Claus backstage - 1990 © <br /></strong><br />Deze week is het vijf jaar sinds de dood van Hugo Claus, hier in gesprek met Gerrit in de artiestenfoyer. De 31<sup>e</sup> Nacht eert in een speciaal ingericht pantheon de dichters die ons ontvielen in 2012-2013, waaronder ook Gerrit Komrij. Het laatste Nacht-optreden van Gerrit Komrij was in 2011, tijdens de 30<sup>e</sup> editie. Zijn eerste optreden was in 1988 en met name de atmosfeer bleef toen bij hem hangen:<br /><br />'Het optreden van Komrij was een van de hoogtepunten van de avond. De dichter zelf bewaart er ook goede herinneringen aan.
Gerrit Komrij en Hugo Claus backstage - 1990 ©

Deze week is het vijf jaar sinds de dood van Hugo Claus, hier in gesprek met Gerrit in de artiestenfoyer. De 31e Nacht eert in een speciaal ingericht pantheon de dichters die ons ontvielen in 2012-2013, waaronder ook Gerrit Komrij. Het laatste Nacht-optreden van Gerrit Komrij was in 2011, tijdens de 30e editie. Zijn eerste optreden was in 1988 en met name de atmosfeer bleef toen bij hem hangen:

'Het optreden van Komrij was een van de hoogtepunten van de avond. De dichter zelf bewaart er ook goede herinneringen aan. "Het was een belevenis! [...] ...een echte schokbehandeling, want ik merkte dat die zaal niet alleen luisterde, maar ook reageerde, en op dat moment was ik meteen voor de rest van mijn leven over mijn plankenkoorts heen."
Beeld Michael Kooren
" data-height="513" data-width="763" height="513" width="763" alt="Fritzi Harmsen van Beek in 1985.

'Voor Anneke van Dijk was alleen al de komst van de dichteres een triomf: "Vier jaar ben ik bezig geweest om haar zover te krijgen, via allerlei kanalen. Via J.P. Guépin, die er die avond ook zou zijn, en zelfs de buren waren er bij betrokken..." Natuurlijk speelden de negatieve ervaringen van Brussel in 1980 een rol (toen ze werd uitgefloten, waarop ze woedend haar bundels op de grond gooide en huilend wegrende, red.).
Beeld Spaarnestad Photo. Foto¿s mogen niet worden gereproduceerd zonder voorafgaande toestemming van de auteursrechthebbende." src="https://images0.persgroep.net/rcs/zA3ne6o7WZvJA7vHIHz4qNCAZYA/diocontent/112044804/_fitwidth/763?appId=93a17a8fd81db0de025c8abd1cca1279&quality=0.8" loading="lazy">
Fritzi Harmsen van Beek in 1985.

'Voor Anneke van Dijk was alleen al de komst van de dichteres een triomf: "Vier jaar ben ik bezig geweest om haar zover te krijgen, via allerlei kanalen. Via J.P. Guépin, die er die avond ook zou zijn, en zelfs de buren waren er bij betrokken..." Natuurlijk speelden de negatieve ervaringen van Brussel in 1980 een rol (toen ze werd uitgefloten, waarop ze woedend haar bundels op de grond gooide en huilend wegrende, red.).
Beeld Spaarnestad Photo. Foto¿s mogen niet worden gereproduceerd zonder voorafgaande toestemming van de auteursrechthebbende.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden