Jaren '50 somber? Mad Men rammelde aan de deur

De aan het instituut voor oorlogsdocumentatie NIOD verbonden historici René Kok en Erik Somers bouwen met Het Grote Jaren 50 Boek voort op een populaire, relatief nieuwe vorm van geschiedschrijving: die waarbij niet het woord, maar het beeld de boventoon voert. De kleurenfoto's in Het Grote Jaren 50 Boek maken korte metten met de jaren vijftig als sober tijdperk van noeste arbeid. Glamour en luxe waren binnen handbereik.

De beelden breken het decennium open van soberheid en herstelde zuilen, van loonmatiging en woningnood, van 'Indië Verloren, rampspoed geboren' en de handen uit de mouwen. Dat benepen sentiment was er wel, maar juist de kleurenfoto's tonen aan dat de wereld van Mad Men en Peter Stuyvesant, van glamour en welvaart, van onbekommerde vrolijkheid en een vakantie - met de Kip-caravan - in het buitenland, wel degelijk aan de poorten van de samenleving rammelde.

De foto's zijn afkomstig uit enorme archieven als de Stichting Fotoarchief.nu (diacollecties van profs en amateurs), het Nationaal Fotoarchief (waarin begrepen de 750 duizend negatieven van het Algemeen Nederlands Fotopersbureau Anefo) , Spaarnestad Photo (veel tijdschrift-collecties) en het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG). Alle afgedrukte kleurenfoto's in het 380 pagina's tellende boek zijn voor het eerst gepubliceerd. Het boek is een coproductie is met het Nationaal Archief. Paul Brood voerde de redactie van het boek.

Tekst: Arno Haijtema

 Beeld
 Beeld
 Beeld
 Beeld
 Beeld
 Beeld
 Beeld
 Beeld
 Beeld
 Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden