Moeilijke Kerst voor klimaatsceptici

Klimaatsceptici hadden dit jaar een moeilijke Kerst. Op vele plaatsen in de wereld was het uitzonderlijk, om niet te zeggen uitgesproken raar weer. En hoewel raar weer niet hetzelfde is als klimaatverandering, geeft het op z'n minst te denken. Zelfs El Niño was van de partij.

In Zuid-Amerika zijn door het extreem natte weer rivieren ver buiten hun oevers getreden. Velen moesten hun huizen verlaten in het gebied rond Uruguay en Paraguay. In dat laatste land zijn zo'n 100 duizend mensen gevlucht voor het water en kwamen vier mensen om. Het zijn de ernstigste overstromingen in dertig jaar. Volgens het meteorologisch VN-agentschap is het allemaal de schuld van El Niño.

Uit het zuiden van de Verenigde Staten kwamen meldingen van tornado's, overvloedige regenval, overstromingen en sneeuwstormen. In de staten Tennessee, Arkansas, Mississippi en Alabama kwamen zeker dertig mensen om het leven. Inwoners van Texas moeten zich schrap zetten voor een 'historische sneeuwstorm', volgens het nationaal weerbureau.

In New York daarentegen is het ongebruikelijk warm, net als in grote delen van Europa. Tal van skihellingen in de Alpen liggen er beteuterd bij, zonder sneeuw.

Overstromingen houden het noorden van Engeland in de greep. Duizenden mensen zijn geëvacueerd, met name in de graafschappen Lancashire en Yorkshire. Militairen werpen dammen op langs de rivieren.

Nederland ondertussen heeft last van sneeuwstormen noch tornado's. Door het KNMI werd de warmste kerst ooit gemeten, dat wil zeggen sinds de meteorologen in 1901 met hun metingen begonnen. Struikelend over de drempel gaan de klimaatsceptici het nieuwe jaar in.

Een Australische familie slaapt uit voorzorg buiten tijdens een bosbrand. Beeld reuters
Een Australische familie slaapt uit voorzorg buiten tijdens een bosbrand.Beeld reuters
Huizen staan onder water in de Paraguayaanse hoofdstad Asuncion. In het land sloegen 100 duizend mensen op de vlucht voor de overstromingen. Beeld Jorge Adorno / Reuters
Huizen staan onder water in de Paraguayaanse hoofdstad Asuncion. In het land sloegen 100 duizend mensen op de vlucht voor de overstromingen.Beeld Jorge Adorno / Reuters
Meer dan driehonderd mensen kregen in het Engelse York het advies om hun huis te verlaten toen de Ouse na hevige regenval buiten haar oevers trad. Beeld Joe Giddens / AP
Meer dan driehonderd mensen kregen in het Engelse York het advies om hun huis te verlaten toen de Ouse na hevige regenval buiten haar oevers trad.Beeld Joe Giddens / AP
Cheerleaders in de sneeuw in El Paso, Texas. Beeld Victor Calzada, AP
Cheerleaders in de sneeuw in El Paso, Texas.Beeld Victor Calzada, AP
Inwoners van New York genieten van een kerstwandeling bij rond de 20 graden celsius. Beeld epa
Inwoners van New York genieten van een kerstwandeling bij rond de 20 graden celsius.Beeld epa
Extreme droogte en wind creërden een vuurzee in Zuid-Californië. Beeld Ryan Cullom / AP
Extreme droogte en wind creërden een vuurzee in Zuid-Californië.Beeld Ryan Cullom / AP
Een tornado heeft huisgehouden in Jefferson County, Alabama. Beeld Butch Dill / AP
Een tornado heeft huisgehouden in Jefferson County, Alabama.Beeld Butch Dill / AP
In het Duitse ski-oord Winterberg was voor sneeuwpret een kanon nodig. Beeld reuters
In het Duitse ski-oord Winterberg was voor sneeuwpret een kanon nodig.Beeld reuters

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden