Fotoserie: De tenniscrickethelden van de Indiase nachtspelen

Cricket is een manier van leven in India. Jong en oud, arm en rijk en van de hoogste kaste der Brahmanen tot de Schudra's, overal wordt gecricket of cricket gekeken. Is er op televisie geen wedstrijd te zien, dan verzamelen de liefhebbers zich wel op een veldje om een potje te spelen of te bekijken. En in het loeihete zuiden van het land kan je dat het grootste gedeelte van het jaar beter 's nachts doen dan overdag. Tenminste, als je je niet gutsend van het zweet na iedere vijf passen op de grond wil werpen. Zie daar: de Nachtspelen.

En dan is er nog een probleem: armoede. Lang niet alle Indiërs hebben het geld om goede, beschermende crickettenues aan te schaffen. En zo'n steenharde bal die je in het donker niet aan ziet komen kan een flinke jaap op je scheen slaan. Ook daar is een oplossing voor gezocht. Slimme jongens vervingen de cricketbal gewoon voor een tennisbal, al dan niet met plakband omwikkeld om de landing op de scheen nog meer te verzachten. Tenniscricket, of tape ballcricket, was geboren.

De grootste cricketspelers als Sachin Tendulkar en zijn Pakistaanse collega Shoaib Akhtar zijn ooit met een tennisbal begonnen. Maar er is inmiddels ook een hele tenniscricket-competitie ontstaan, die weer zijn eigen Groten heeft voortgebracht. Al lijken die soms, naast hun gewonnen bokalen opeens zo groot nog niet. Fotoredacteur Frank Schallmaier dook de krochten van het Indiase Facebook in en vond de mooiste combinaties.

Tekst: Stan Putman

 Beeld
 Beeld
 Beeld
 Beeld
 Beeld
 Beeld
 Beeld
 Beeld
 Beeld
 Beeld
 Beeld
 Beeld
 Beeld
 Beeld
 Beeld
 Beeld
 Beeld
 Beeld
 Beeld
 Beeld
 Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden