De mens en zijn trofeeën

Het verschil tussen dier en mens zit hem niet in aangeboren pacifisme. Vorige zomer kwam een jagende Amerikaanse tandarts in opspraak na het doden van de populairste leeuw van ZimIn de Amerikaanse staat Missouri strijden taxidermisten ieder jaar om de prijs voor het mooist opgezette dier, zag fotograaf Helge Skodvin.

Het verschil tussen dier en mens zit hem niet in aangeboren pacifisme. Vorige zomer kwam een jagende Amerikaanse tandarts in opspraak na het doden van de populairste leeuw van Zimbabwe. In oktober namen andere leeuwen uit zuidelijk Afrika wraak door een jager te verslinden die, zo bleek bij de lijkschouwing, niet eens over een jachtvergunning beschikte.

Wat leeuwen doorgaans evenwel nalaten, is het tentoonstellen van hun menselijke buit als trofee op een Wereldkampioenschap Mens Opzetten. De mens doet wel aan dierlijke trofeeën. Al sinds 1983 wordt in Springfield in de Amerikaanse staat Missouri het World Taxidermy Championship oftewel het Wereldkampioenschap Dier Opzetten gehouden. Elk jaar weer groeit het aantal inzendingen, elk jaar weer geven nieuwe diersoorten in opgezette vorm acte de présence. Organisator Larry Blomquist, tevens gepensioneerd dieropzetter, ziet een stijgende lijn in de authenticiteit: 'Ik won alles wat er te winnen viel in de jaren '70 en '80, maar mijn werk is geen schaduw van de kwaliteit die je vandaag de dag ziet.'

De Noorse fotograaf Helge Skodvin in eigen land bekend vanwege portretten van opgezette dieren uit het Hoge Noorden was te gast op de editie 2015 en keek zijn ogen uit. Meer dan 300 dieropzetters uit 14 landen en 47 verschillende staten van de VS dongen met in totaal 571 inzendingen mee naar een reeks prijzen. De hoofdprijs in de categorie 'Grote Zoogdieren' ging naar Daniel Meng uit Noord Dakota. Deze 'meesteropzetter' werkte een saaie Dakotaanse winter lang aan een luipaard dat hij op een echte Afrikaanse boomstam had gemonteerd. Een speciale vermelding was er voor de reusachtige opgezette gorilla Big Foot van Bill Richardson uit Texas, een inzending die alleen al vanwege zijn omvang veel bekijks trok.

In de categorie 'Artistieke Replica's' werden Frank Newmyer en Earl Martz bekroond, twee mannen uit Michigan die op geheel eigen wijze aan de gang waren gegaan met de restanten van een wild schaap uit Centraal-Azië. Dat ook vrouwen zich aan het opzetten van dieren kunnen bezondigen, bewijst het geval van Carolin Brak-Dolny. Deze moeder uit het Canadese Ontario baarde in Missouri opzien met een op één been balancerende wolf op een in wolvenvorm gegoten steen. Toenemende populariteit op het WK genieten de 'opgezette gebruiksvoorwerpen'. Fotograaf Helge Skodvin raakte gefascineerd door een olifantenpoot die werd omgewerkt tot parapluhouder. Het wachten is nu op een olifant die een omgewerkt mensenbeen opstuurt naar Missouri.

Olaf Tempelman
 Beeld Helge Skodvin
Beeld Helge Skodvin
 Beeld Helge Skodvin
Beeld Helge Skodvin
 Beeld Helge Skodvin
Beeld Helge Skodvin
 Beeld Helge Skodvin
Beeld Helge Skodvin
 Beeld Helge Skodvin
Beeld Helge Skodvin
 Beeld Helge Skodvin
Beeld Helge Skodvin
 Beeld Helge Skodvin
Beeld Helge Skodvin
 Beeld Helge Skodvin
Beeld Helge Skodvin
 Beeld Helge Skodvin
Beeld Helge Skodvin

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden