Rode lopers, maar waar zijn de paparazzi?

Het is toch de kleur van passie, verlangen, energie en warmte. Maar de meeste kleedjes, hoe intens rood ook, hebben het knap lastig in het decor van de grijze winkelstraat, blijkt uit foto's van beeldjagers.org

Nogal wat middenstanders moeten hebben gedacht dat dit er glamoureus uitziet, maar overtuigen doet het niet, zo in de nabijheid van rolluik, reclamebord en afvalbak. De winkelier die de tegels gewoon rood verfde, lijkt zich contre coeur in de gril te hebben gevoegd, maar zal hebben geweten dat de poging bij voorbaat kansloos was. Wie weet was het wel ironie.

Voor de kosten had hij het niet hoeven laten. Nog geen handvol euro's per strekkende meter, al kan het oplopen als je bijvoorbeeld een rubberen onderrug wil of bescherming met folie en er zeker van wil zijn dat de kleurstof niet afgeeft. De teller gaat pas goed lopen bij de omlijsting: afzetpaaltjes komen al snel op enkele tientallen euro's per stuk en daar komen de koorden nog bij.

De vraag is natuurlijk vooral: zou het werken, dit? Het is niet aannemelijk dat iemand in volle bewustzijn naar binnen schrijdt met het idee dat hij of zij in de voetsporen van monarchen of filmsterren treedt en rekening houdt met bewonderaars en paparazzi die gelukkig dankzij paal en koord op gepaste afstand blijven. Zo mesjokke zijn we hier niet.

Maar klopt het dan wel dat de consument zich onbewust laat verleiden door zulke entrees en makkelijker de drempel neemt? Het zou een onderzoek naar diens psyche waard zijn. Het zou betekenen dat zich toch ergens een gen heeft genesteld dat hunkering naar beroemdheid of alleen al de warmte van rood in alle stilte aanwakkert en tegelijkertijd versluiert dat een aards fenomeen als een tapijtje met een kleurtje dat allemaal nauwelijks dichterbij brengt.

Zeker is dat overdaad schaadt. Zo'n straatje vol rode lopers, zoals dat in Arnhem, doet verlangen naar entrees met alleen een lekker ruwe kokosmat, waar nog vaag de letters 'welkom' op schemeren en waarop je nog de modder van de schoenzolen kunt schrapen. Dan maar niet beroemd. Tien tegen een dat er binnen toch iemand op je afstapt met de vraag of hij je kan helpen.

Edam. Beeld Raymond Adan
Edam.Beeld Raymond Adan
Arnhem. Beeld Raymond Adan
Arnhem.Beeld Raymond Adan
Amersfoort. Beeld Raymond Adan
Amersfoort.Beeld Raymond Adan
Arezzo, Toscane, Italië. Beeld Raymond Adan
Arezzo, Toscane, Italië.Beeld Raymond Adan
Arnhem. Beeld Raymond Adan
Arnhem.Beeld Raymond Adan
Edam. Beeld Raymond Adan
Edam.Beeld Raymond Adan
Edam. Beeld Raymond Adan
Edam.Beeld Raymond Adan
Vlissingen. Beeld Raymond Adan
Vlissingen.Beeld Raymond Adan
Hilversum. Beeld Raymond Adan
Hilversum.Beeld Raymond Adan

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden