Selfies met Lenin

De nieuwste rage in Rusland: op de foto met een beeld van Lenin. Uit oprechte bewondering voor de grondlegger van de Sovjet-Unie, zoals de communisten hopen, of gewoon voor de grap.


In Oekraïne wordt het ene na het andere standbeeld van Lenin omvergehaald, maar in Rusland proberen de communisten de verering voor de grondlegger van de Sovjet-Unie nieuw leven in te blazen met een campagne onder het motto 'Een selfie met Lenin'. Het idee is afkomstig van de Komsomol, de communistische jeugdliga, in Komi, een streek in het noorden van Rusland. De jonge communisten willen dat mensen overal in Rusland een selfie maken met op de achtergrond een standbeeld van Vladimir Lenin. 'Een heel goed idee. Ik denk dat Vladimir Iljitsj dankbaar zal zijn', reageerde communistenleider Gennadi Zjoeganov in de Russische krant Izvestija.

Voor de inzender van de mooiste 'selfie met Lenin' heeft de Komsomol een prijs klaarstaan: een tablet met de verzamelde werken van Lenin.

Bijkomend voordeel van de campagne is volgens de communisten dat op die manier kan worden vastgesteld welke Leninstandbeelden aan reparatie toe zijn. Rusland telt naar schatting zesduizend standbeelden van de Sovjetleider, die in 1924 overleed. Alleen Moskou telt al 174 Leninbeelden. Nog eens ruim tweeduizend beelden staan in Oekraïne, maar die gaan sinds het uitbreken van de pro-Russische rebellie in rap tempo voor de bijl.

'Selfies met Lenin' zijn de laatste tijd een rage in Rusland, maar het is de vraag of ze altijd uit bewondering voor de Sovjetleider worden gemaakt. Soms lijkt het meer voor de grap te zijn. Een enkele keer loopt het slecht af voor Lenin: in het Siberische plaatsje Morjakovski brak zijn standbeeld af, toen een dronken man een selfie met Lenin probeerde te maken en zijn evenwicht verloor.

 Beeld .
Beeld .
 Beeld .
Beeld .
 Beeld .
Beeld .
 Beeld .
Beeld .
 Beeld .
Beeld .
 Beeld .
Beeld .
 Beeld .
Beeld .
 Beeld .
Beeld .
 Beeld .
Beeld .
 Beeld .
Beeld .
 Beeld .
Beeld .
 Beeld .
Beeld .

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden