99 procent kiest voor los Z-Soedan

NAIROBI - Bijna 99 procent van de mensen die deze maand in het referendum voor Zuid-Soedan hun stem hebben uitgebracht, heeft gekozen voor onafhankelijkheid. Dat blijkt uit de eerste volledige, zij het nog niet officiële uitslag, die zondag bekend is gemaakt. Het olierijke Zuid-Soedan zal, zo ligt in de bedoeling, op 9 juli van dit jaar Afrika's 54ste land worden.


De telling werd vrijgegeven door Mohamed Khalil Ibrahim. Hij is een Noord-Soedanees, die aan het hoofd staat van de referendumcommissie. De volksraadpleging werd officieel door de Noordelijke regering in Khartoem georganiseerd. President Omar al-Bashir van Soedan heeft eerder gezegd dat zijn bewind de afscheiding van het zuiden zal accepteren.


De meeste mensen gingen in het nu nog autonome Zuid-Soedan naar de kieslokalen. De opkomst lag er op 99 procent; slechts 16.129 kiezers gaven de voorkeur aan blijvende eenheid met het Noorden. Van de Zuid-Soedanezen die nu nog in het noorden van het land wonen, koos 58 procent voor onafhankelijkheid. In totaal brachten bijna vier miljoen mensen hun stem uit.


'De zojuist bekendgemaakte resultaten zijn beslissend', aldus Khalil Ibrahim. 'Deze resultaten zullen tot een nieuwe situatie leiden, namelijk het ontstaan van twee staten in plaats van één staat.' De uitslagen werden bekendgemaakt in Juba, de hoofdstad van Zuid-Soedan. De plechtigheid vond plaats bij het mausoleum voor John Garang, de Zuidelijke leider die in 2005, kort na de vredesovereenkomst met het noorden werd getekend, door een ongeluk overleed.


De komende maanden moeten nog talrijke besluiten over de 'boedelscheiding'


tussen noord en zuid genomen worden. Ook is nog onduidelijk wat de status zal zijn van Abyei, een gebied waarvan de inwoners zeer verdeeld zijn over de vraag bij welk deel zij willen horen. Een eerder deze maand gepland referendum over juist dit onderwerp is niet doorgegaan.


Circa de helft van de bevolking in Abyei is Dinka-Ngok en verwant met de Zuidelijke heersers in Juba. Het andere deel wordt gevormd door de Misseriya, Arabisch nomaden die in de droge tijd in het noorden hun vee door Abyei naar het zuiden voeren. Deze maand zijn bij gevechten tussen beide bevolkingsgroepen enkele tientallen mensen gedood.


Een ander heikel punt is de olie, die voor bijna 85 procent in het Zuiden wordt opgepompt, maar die nu via een pijplijn naar de Noordelijke haven van Port Soedan loopt. De afgelopen zes jaar zijn de olieopbrengsten gelijkelijk tussen de twee gebieden verdeeld. Een onafhankelijk Zuid-Soedan wil hierin verandering brengen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden