'98 procent zeker': wolf terug in Nederland

De stand van het gebit, de gespierde poten, het ontbreken van vet, de dikke staart, de spitse oren: het dode dier uit de Noordoostpolder moet bijna wel een wolf zijn. Het zou de eerste in Nederland zijn in 150 jaar.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER ANNEKE STOFFELEN

AMSTERDAM - Het doodgereden dier dat vorige week is gevonden in de Noordoostpolder is 'met een zekerheid van 98 procent' een wolf. Dat zeggen specialisten van Naturalis in Leiden, die het beest maandag publiekelijk hebben ontleed.

Ook wolvenkenner Leo Linnartz van ARK Natuurontwikkeling zegt op basis van foto's dat het 'eigenlijk niet kan missen' dat we hier met een wolf van doen hebben. Het zou voor het eerst in 150 jaar zijn dat een wolf poot heeft gezet op Nederlandse bodem.

De ecoloog Linnartz, oprichter van het promotiecollectief Wolven in Nederland, kreeg donderdagnacht de eerste foto's onder ogen, genomen door een voorbijgangster die zich verbaasde over het dode dier. 'Dat waren nog vrij vage foto's, maar het zag er serieus uit. Nu ik meer en betere foto's heb gezien,, kan ik wel zeggen dat het dier alle kenmerken heeft van een Duitse wolf.'

Naturalis en ARK Natuurontwikkeling houden een minieme slag om de arm, omdat alleen dna-onderzoek onomstotelijk uitsluitsel kan geven. Erfelijk materiaal van het vrouwelijke dier is opgestuurd naar Italië en Duitsland, waar het dna vergeleken kan worden met dna-materiaal van wilde wolvenpopulaties en wolfshonden.

Volgens specialisten zou het niet raar zijn dat een eenzame Duitse wolf in Flevoland geraakt. Jonge wolven verlaten de roedel om op zoek te gaan naar een nieuwe vestigingsplaats met genoeg voedsel. Via de reeënrijke Drentse bossen en de Weerribben is het vanaf de Duitse grens slechts twee nachten lopen naar Luttelgeest, waar het beest werd aangereden.

Dat het dier een wolf is en geen gefokte wolfshond, is volgens kenners onder meer te zien aan de stand van het gebit, de gespierde poten en het feit dat het dier geen vetrandje heeft. Ook de vacht van het dier heeft alle typische kenmerken van een wolf, zegt Linnartz. 'Je ziet dat de vacht op de rug geleidelijk overloopt van beige naar meer bruine flanken. Het is niet erg contrastrijk. Bij honden is dat juist wel zo.' Daarnaast heeft het dier de voor de Duitse wolf kenmerkende zwarte lippen, omringd door een witte band.

Dit gecombineerd met de 'dikke bossige staart' en de spitse oren die aan de top ietwat naar binnen staan, duidt erop dat het beest geen wolfshond is. 'Er zijn fokkers die proberen een ras te creëren dat exact het uiterlijk heeft van een wolf, maar met het gedrag van een hond. Maar deze wolfshonden zijn eigenlijk altijd gechipt.' Het dode dier in Luttelgeest was niet gechipt.

Getuige haar maaginhoud had de vermeende wolf als laatste avondmaal een bever verorberd. Dat is ook een sterke aanwijzing dat het geen hond is.

In Europa komt de wolf voor in onder meer Zweden, Italië, Polen en Duitsland. Natuurliefhebbers zien de wolf graag de oversteek naar Nederland maken, omdat de komst van een sterk roofdier balans brengt in een ecosysteem. Daardoor kan een grotere diversiteit aan soorten ontstaan. Aaseters, zoals diverse soorten gieren, leven hoofdzakelijk van prooiresten.

'Ook voor de vegetatie is het goed', zegt Linnartz, 'want de wolf ruimt grazers op. Neem de Amsterdamse waterleidingduinen, waar damherten domineren. Zou de wolf de zwakke broeders opeten, dan biedt dat ruimte aan reeën en een meer diverse vegetatie.'

Lang niet iedereen is blij met de komst van de wolf. Schapenboeren vrezen dat hun vee wordt aangevreten. Ook gaat het dier gebukt onder een negatief imago, sinds de gebroeders Grimm de wolf in sprookjes gebruikten als verbeelding van het kwaad.

In Duitsland is daarom het charmeoffensief 'Willkommen Wolf' gestart, een campagne met buttons, posters, een officieel lied met wolvengehuil en een Facebook-pagina, met inmiddels ruim 64 duizend likes. De boodschap: de wolf is niet de vijand.

Het collectief Wolven in Nederland probeert sinds enkele jaren de Nederlander 'voor te bereiden' op de komst van de wolf. Tot een lied of fanposters heeft dat nog niet geleid. Linnartz: 'Maar als er straks echt sprake is van een roedel wolven in ons land, dan breiden wij onze communicatieactiviteiten natuurlijk uit.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden