950 Duizend woningen te bouwen in tien jaar

De komende tien jaar worden 950 duizend nieuwe woningen gebouwd. Daarvan verrijzen er 600 duizend in de steden, de rest komt te staan in dorpen en landelijk gebied....

Van onze verslaggeefster Elaine de Boer

Dat staat in de nota Wonen van staatssecretaris Remkes van Volkshuisvesting, waarmee het kabinet vrijdag heeft ingestemd. Met de nieuwbouw, sloop en woningverbetering is in tien jaar 340 miljard gulden gemoeid.

Het kabinet wil meer mensen in staat stellen een eigen woning te kopen. In 2010 moet 65 procent van de Nederlandse woningvoorraad uit eigen woningen bestaan. Op dit moment is in de grote steden slechts 25 procent van de woningvoorraad eigen bezit van de bewoner.

Uit onderzoek blijkt dat een kwart van de huurders eigenlijk zou willen kopen.

Het kabinet wil dat de komende tien jaar 700 duizend huurwoningen worden verkocht. Daarvan zijn 500 duizend huizen in bezit van woningcorporaties. De rest is in bezit van bijvoorbeeld vastgoedmaatschappijen. Verwacht wordt dat de helft van de huurders die gaan kopen, gebruik zal maken van een koopsubsidie.

Met het geld dat de woningcorporaties uit de verkoop halen, moeten zij meebetalen aan woningbouw in de steden. Daar moeten in tien jaar 225 duizend sociale woningen worden gebouwd. Ook moeten zij de huren laag houden. Het eigen vermogen van de corporaties loopt volgens berekeningen op tot 57 miljard gulden in 2009.

Remkes hecht eraan dat de woningcorporaties zich blijven toeleggen op hun maatschappelijke opdracht. Dat is het huisvesten van zwakkeren in de samenleving, zoals mensen met lage inkomens en gehandicapten. Hij wil die opdracht bovendien oprekken. De aanpassing van een woning voor een gehandicapte moet voortaan door de corporatie worden betaald. Tot nu toe werd dat gefinancierd via de Wet Voorzieningen Gehandicapten.

De keuzevrijheid voor huurder en koper wordt in de toekomst groter. Remkes introduceert de zogenoemde huurbon. De huurder kan die inzetten voor de klassieke huursubsidie, maar ook gebruiken voor de aankoop van een sociale woning of diensten op het gebied van de zorg.

Verhuurder en huurder krijgen voortaan meer ruimte om eigen afspraken te maken. Zij kunnen bijvoorbeeld samen afspreken dat de huurder het onderhoud van de woning voor zijn rekening neemt, in ruil voor een lagere huur of een vaste huurprijs gedurende tien jaar.

De regels rond het terugbrengen van huurwoningen in de oude staat zullen worden versoepeld. Alleen als de verbouwing een waardedaling van de woning heeft veroorzaakt, moet de huurder de aanpassing ongedaan maken.

Voor kopers wil het kabinet het particuliere opdrachtgeverschap stimuleren. Vanaf 2005 mag 30 procent van de nieuwe woningen door de eigenaren zelf worden gebouwd. Dat is nu 18 procent. Het kabinet denkt erover om particulieren in de toekomst een wettelijk voorkeursrecht te geven bij de uitgifte van grond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden