94 procent stemmen Thais referendum geteld: grondwet aangenomen

Nu 94 procent van de stemmen zijn geteld is het zo goed als zeker dat de omstreden nieuwe grondwet van Thailand is aangenomen waarmee militaire machthebbers meer zeggenschap krijgen. Ruim 61 procent van de getelde stemmen is een voorstem, maakte de kiesraad bekend. De oppositie vreest dat het leger met de nieuwe grondwet nog meer macht naar zich toetrekt.

Een Thaise soldaat toont zijn identiteitsbewijs terwijl hij in de rij staat om zijn stem uit te brengen.Beeld epa

Hoewel de definitieve uitslag van het referendum woensdag wordt verwacht, is de kloof volgens voorzitter Somchai Srisutthiyakorn van de kiesraad zo groot dat het resultaat niet meer beïnvloed kan worden.

De nieuwe constitutie is opgesteld door de junta die in 2014 premier Yingluck Shinawatra terzijde schoof en de macht greep. Als de Thai inderdaad hun goedkeuring verlenen, volgen er volgend jaar parlementsverkiezingen. De regering die uit die stembusgang voortkomt moet wel manoeuvreren binnen de marges die de legertop heeft opgelegd.

Militaire machthebbers mogen met de nieuwe grondwet voortaan bepalen wie in de senaat komt te zitten. Nu wordt de helft van het aantal zetels middels verkiezingen verdeeld. Ook is straks voor elk wetsvoorstel instemming van militairen nodig. Daarmee blijft het leger een grote rol spelen in de politiek.

Mensenrechtenorganisaties hebben grote kritiek uitgeoefend op de gang van zaken rondom het referendum. Het is namelijk verboden campagne te voeren 'die in strijd is met de waarheid'. Daardoor zijn inwoners niet goed op de hoogte van de inhoud van het referendum. Tientallen mensen die campagne probeerden te voeren, zijn gearresteerd en aangeklaagd.

Een vrouw in Bangkok brengt haar stem uit.Beeld getty

Lees ook

Een nieuwe grondwet, zondag aangenomen via een referendum, zet Thailand definitief op het spoor naar een militaire dictatuur. Konden de Thai wel iets anders dan 'ja' stemmen?

'Dwaasheid'

De in 2006 verdreven premier Thaksin Shinawatra heeft de ontwerpgrondwet een dwaasheid genoemd. Volgens hem zijn de nieuwe maatregelen bedoeld om militairen voor altijd te verzekeren van hun machtspositie.

Een stembureau in de Chiang Mai provincie, in het noorden van Thailand.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden