Update

94 doden, en nog 200 vermisten na scheepsramp Lampedusa

Bij een schipbreuk van een vrachtschip met vluchtelingen aan boord zijn voor de kust van het Siciliaanse eiland Lampedusa tientallen mensen om het leven gekomen. Er zijn tot dusverre zeker 94 lichamen geborgen. Het dodental loopt snel op. 'De zee is nog vol lichamen is', aldus burgemeester van Lampedusa Giusi Nicolini.

Mogelijk bevonden zich 500 mensen aan boord van het vaartuig. Van de geschatte 100 aanwezigen vrouwen zijn er slechts drie gered. Er zijn nog geen kinderen levens aan wal gekomen.

De boot zou zijn vertrokken van de Libische kust en in de nacht van woensdag op donderdag vlak bij Lampedusa in moeilijkheden zijn geraakt. Nadat vergeefs om hulp was geroepen, zouden opvarenden hebben geprobeerd met een vuurtje de aandacht te trekken. Vervolgens vloog het schip in brand en zonk. Aan het reddingswerk en het bergen van slachtoffers doen de kustwacht, politie, vissers en andere particulieren mee.

Er zou een man zijn aangehouden in verband met het drama. Al meer dan 160 mensen zouden gered zijn uit het water, liet een medewerker van de Italiaanse kustwacht weten. Zo'n tweehonderd mensen worden nog vermist. Er is een zoek- en reddingsoperatie op touw gezet, zei de kustwacht. Daarbij zijn schepen en helikopters ingezet. Aangenomen wordt dat het dodental nog verder zal stijgen.

'Enorme tragedie'
Het is volgens burgemeester Nicolini een gruwel om te zien dat telkens boten aanleggen om doden aan land te brengen. Hulpverleners zijn zeer aangeslagen.

De Italiaanse premier Enrico Letta heeft de schipbreuk bij Lampedusa donderdag 'een grote tragedie' genoemd. Hij liet weten dat vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Angelino Alfano onmiddellijk naar het eilandje gaat.

Voordat dat zich op zee afspeelde, kwam een andere boot met 463 vluchtelingen aan op Lampedusa. Deze groep migranten had geen identiteitsbewijzen en is overgebracht naar het uit zijn krachten gegroeide opvangcentrum op het eilandje.

Maandag was Italië ook al het toneel van een drama met bootvluchtelingen. Toen verdronken 13 migranten bij Sicilië die naar de kust probeerden te zwemmen.

Reddingswerkers dragen het lichaam van een slachtoffer van de schipbreuk aan wal. Beeld epa
 
Het is volgens de burgemeester een gruwel om te zien dat telkens boten aanleggen om doden aan land te brengen
Beeld afp
Op de kade van Lampedusa worden de lichamen van de omgekomen schipbreukelingen gelegd. Beeld Reuters

Paus Franciscus heeft de gelovigen via Twitter opgeroepen te bidden voor de tientallen migranten die zijn omgekomen. Hij noemt hun dood 'een schande'.

De paus was in juli nog op het eilandje in de Middellandse Zee. Hij veroordeelde toen de onverschilligheid voor het lot van migranten. Die maakt volgens hem dat mensen zich niet verantwoordelijk voelen voor degenen die met gevaar voor eigen leven op zoek gaan naar een betere toekomst.

Ook de Europese instellingen hebben donderdag hun bedroefdheid geuit over de ramp in het Italiaanse Lampedusa. Achter deze tragedie gaan criminelen en criminele netwerken schuil die misbruik maken van menselijke wanhoop, stelde de Europese Commissie donderdag.
Brussel toonde zich vastberaden meer te doen om deze netwerken aan te pakken. Grensbewaking is in principe een taak van een EU-lidstaat.

Duizenden immigranten
Elk jaar arriveren duizenden immigranten uit Afrikaanse landen in Italië op zoek naar werk of om het geweld in eigen land te ontvluchten. Ze komen vooral uit landen als Somalië, Eritrea, Libië en Tunesië. De laatste tijd komen ze ook uit Syrië.

Volgens de Verenigde Naties waren tot begin augustus van dit jaar al bijna 8000 illegale immigranten in Italië gearriveerd.

Veel migranten overleven de overtocht niet en verdrinken of komen om van de honger en dorst. Sinds 2012 zijn volgens de VN zeker 500 mensen verdronken. Het werkelijke aantal is vermoedelijk veel hoger.

Paus Franciscus spreekt met migranten op Lampedusa (juli 2013) Beeld ANP
Lijkzakken aan de kust van Lampedusa Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.