919 stemmen van Nederlanders in het buitenland te laat ontvangen

In de weken na de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart zijn 919 enveloppen met stembiljetten uit het buitenland te laat binnengekomen. Dat is ruim 1,3 procent op 69.132 geregistreerde kiezers, blijkt uit gegevens van de gemeente Den Haag. Die stad fungeert als stembureau voor de Nederlanders die in het buitenland stemmen.

Bart Dirks
In het briefstembureau in Paramaribo, gevestigd in de Nederlandse ambassade, worden de stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen geteld. In totaal brachten 152 stemgerechtigde Nederlanders hun stem uit in Suriname. Beeld anp
In het briefstembureau in Paramaribo, gevestigd in de Nederlandse ambassade, worden de stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen geteld. In totaal brachten 152 stemgerechtigde Nederlanders hun stem uit in Suriname.Beeld anp

De te laat per post ontvangen stemmen telden niet meer mee voor de uitslag. In de week voor de verkiezingen diende nog een kort geding tegen de staat, nadat bij kiezers in het buitenland onrust was ontstaan of hun stempassen wel op tijd zouden arriveren. Kandidaat-Kamerlid Eelco Keij (D66) spande de rechtszaak aan namens 154 Nederlanders in het buitenland. Volgens Keij was dit 'slechts het topje van de ijsberg'.

Omvangrijke operatie

Door de soms trage bezorging van internationale posterijen was de kans klein dat hun stem voor 15 maart binnen was, zelfs als ze hun stempas alsnog zouden ontvangen. Maar de rechtbank stond niet toe dat de late stemmen alsnog werden meegeteld. Buitenlandse stemmen moesten uiterlijk klokslag 15.00 uur op 15 maart binnen zijn in Den Haag of op een van de 22 ambassades.

'Stemmen in het buitenland is een omvangrijke operatie voor ons', zegt woordvoerder Eric Stolwijk van de gemeente Den Haag. 'We konden pas stembiljetten gaan drukken en versturen nadat op 1 februari de kieslijsten officieel waren vastgesteld. Dan loop je het risico dat ingevulde biljetten te laat bij ons binnenkomen.'

Bij de volgende landelijke verkiezingen zijn de regels voor stemmen vanuit het buitenland wel iets aangepast: iemand kan zich eenmalig registreren om te kunnen stemmen en hoeft zich niet meer opnieuw aan te melden bij elke stembusgang. 'Maar daarmee voorkom je niet dat mensen het biljet pas laat ontvangen', aldus Stolwijk.

In 2012 kwamen 709 buitenlandse stemmen op 40.493 geregistreerde kiezers te laat binnen: ongeveer 1,75 procent. Dit jaar ging bijna een kwart van de buitenlandse stemmen naar D66, gevolgd door de VVD en GroenLinks.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden