NieuwsVluchtelingen in Idlib

900 duizend mensen op de vlucht in Syrië, richting gesloten Turkse grens

In de Syrische provincie Idlib zijn zo’n 900 duizend vluchtelingen op drift. Het is volgens de Verenigde Naties de grootste vluchtelingengroep sinds de oorlog in Syrië negen jaar geleden uitbrak.

Marije Vlaskamp
Syrische kinderen in de provincie Idlib.  Beeld AFP
Syrische kinderen in de provincie Idlib.Beeld AFP

De VN waarschuwen dat de vluchtelingencrisis in het noordwesten van Syrië ‘een gruwelijk niveau’ heeft bereikt, waarbij de afgelopen vier dagen alleen al 40 duizend vrouwen en kinderen aan het geweld van het offensief van het Syrische leger proberen te ontkomen.

Gesteund door Rusland en Iran heeft het Syrische regeringsleger sinds eind vorig jaar in snel tempo grote delen van de laatste rebellenbolwerken in de provincie Idlib heroverd. De afgelopen dagen werd ook zwaar gevochten in de aangrenzende provincie Aleppo.

Regeringstroepen van de Syrische president Bashar al-Assad maakten maandag hun successen bekend. Ze hebben de belangrijke snelweg van Aleppo naar Damascus weer in handen. Die strategisch belangrijke weg zou volgens pro-Syrische media eind deze week weer voor burgerverkeer worden geopend, net zoals het vliegveld van Aleppo. Met het geslaagde offensief is de oorlog tegen de rebellen nog niet gewonnen, zei Assad maandag in een toespraak op de Syrische staatstelevisie. ‘We hebben hun neuzen in de grond gedrukt als voorbode op de volledige overwinning.’

Voorlopig jaagt het oorlogsgeweld een recordaantal mensen uit zowel Idlib als Aleppo richting de Turkse grens. De ongeveer 3 miljoen inwoners van deze regio zijn voor de helft ontheemden die eerder vanuit andere delen van Syrië naar Idlib en Aleppo zijn gevlucht.

Volgens de VN zijn het vooral vrouwen en kinderen die nu proberen de Turkse grens te bereiken, maar daar vastlopen. Turkije heeft al 3,6 miljoen Syrische ontheemden binnen de grenzen en weigert nog meer vluchtelingen op te nemen. De vluchtelingen kunnen nergens heen: in het noorden is de potdichte Turkse grens en in het zuiden woedt de oorlog die ze net ontvlucht zijn, soms op slechts enkele tientallen kilometers afstand van de tentenkampen voor vluchtelingen. Die opvang zit zo vol dat voor nieuw aangekomen ontheemden buiten in de vrieskou slapen de enige optie is.

Mark Lowcock, VN-hoofd voor humanitaire zaken en noodhulp, zegt dat alleen een wapenstilstand een gruwelijke humanitaire ramp kan voorkomen. Ook de Turkse president Tayyip Erdogan pleit voor een wapenstilstand. Maandag overlegden Ankara en Moskou daarover, maar nog zonder concreet resultaat.

Rebellenfracties

Door het offensief krijgt Erdogan niet alleen een nieuwe vluchtelingencrisis aan de grens. Onder de opstandelingen die Assad bestrijdt zijn bovendien rebellenfacties die door Ankara worden gesteund. In reactie op de opmars van het Syrische regeringsleger heeft Turkije zijn troepen vlak over de Syrische grens met mankracht en materieel versterkt. Deze troepen raakten de afgelopen week betrokken bij schermutselingen in dit gebied, waar ze zijn gestationeerd bij Turkse observatieposten als gevolg van een eerdere wapenstilstand uit 2018.

Erdogan heeft gedreigd deze militairen tegen Assads leger in te zetten als de Syrische regeringslegers zich niet voor het eind van de maand terugtrekken uit Idlib.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden