9 typen

De knokker Jacques Leurs - Grave

'Alles wat fout gaat en de enkele dingen die goed gaan' beschrijft Jacques Leurs (67) in zijn weblog over Grave. Vijfenhalf jaar houdt hij het bij, rond de verkiezingen verwacht hij het 500 duizendste bezoek. Leurs zit sinds 1999 in de raad van Grave. Aanvankelijk voor het CDA, toen die 'geen linkervleugel meer had', splitste hij zich af en 'stampte hij in enkele maanden Keerpunt 2010 uit de grond'. Als kind uit een bakkersgezin van twaalf wist Leurs al vroeg wat knokken is. 'Wij zijn de enige partij in Grave die met hart en ziel voor alle mensen opkomt.'

De smeerolie Marceline Schopman - Haarlem

Een durfal die makkelijk coalities smeedt. Eerst ontvangen dan zenden is het devies van Marceline Schopman (49) die voor de PvdA in de gemeenteraad van Haarlem zit. 'Als je eerst luistert wat anderen te melden hebben en dan pas je standpunt bepaalt, creëer je draagvlak.' In haar vorige leven bij de tv (Dingbats, Dat zeg ik niet, Eigen huis en tuin) wás en als dagvoorzitter ís Schopman ook een intermediair. Op het gebied van fietsen en verkeersveiligheid is ze de Haarlemmerolie voor de Haarlemse Paarspluscoalitie, met D66, VVD, GroenLinks en PvdA.

Het spookraadslid Mustafa Özcan - Amersfoort

Mustafa Özcan (45) van de Lijst Özcan in Amersfoort liet meer dan een jaar niks van zich horen. Toen hij in april 2013 weer opdook in een raadsvergadering, weet hij zijn langdurige absentie aan een verouderd navigatiesysteem. Hij had de weg naar het gemeentehuis niet kunnen vinden. 'De raadsleden konden de weg naar mij ook niet vinden', voegde hij daar raadselachtig aan toe. Die hadden zich al die tijd afgevraagd waar hij uithing. Het gerucht ging dat hij in Turkije was gaan wonen. In 2013 liet Özcan de helft van de vergaderingen lopen. Hij keert niet terug.

De vrijdenker Roderic Evans-Knaup - Amsterdam

Niet gehinderd door een ideologie of (landelijke) politieke machtsagenda beoordeelt Roderic Evans-Knaup (42) van Red Amsterdam plannen op hun merites. Hij weegt ze 'per stuk', ruilt ze niet uit. Hoeft dat ook niet, hij bestiert een eenmansfractie in de oppositie. Vooral de PvdA en VVD hebben er een handje van uit te ruilen, zegt hij. 'Dan krijg je twee slechte besluiten.' Het ontbreken van handjeklap is verfrissend. Voeg daarbij dat hij zijn bijdragen charmant verkoopt en verklaard is waarom hij zijn voorgangster Nelly Frijda doet vergeten.

De dossiervreter Joris Wijsmuller - Den Haag

Hij vreet zich in dossiers in en gaat tot de tanden gewapend het debat in. Voor Joris Wijsmuller (48) van de Haagse Stadspartij is het raadslidmaatschap een fulltimebaan. Hij vraagt door en is in de raad van Den Haag de enige die met succes de burgemeester kan tegenspreken. Als elke raad tien Wijsmullers zou hebben, zou er heel wat beter worden gedebatteerd in de plaatselijke politiek. Tien jaar geleden door de Haagsche Courant al uitgeroepen tot beste gemeenteraadslid. 'Hoekig en eerlijk', schreef de krant. 'Ik vind het eervol dat ik me overal mee mag bemoeien', vindt Wijsmuller er zelf van.

De overlever Harry Bakker - Drimmelen

Harry Bakker uit Drimmelen (51) deed in 2002 voor het eerst mee met de Lijst Harry Bakker en haalde 2 zetels. In 2006 werd hij met 7 zetels de grootste. Bakker werd wethouder, maar moest twee jaar later aftreden, omdat zijn eigen fractie zich tegen hem keerde. In 2010 werd hij weer de grootste, maar werd hij buiten het college gehouden. Twee jaar geleden hadden ze Harry Bakker toch weer nodig, een partijgenoot trad toe tot het college. 'Niet slijmen, jezelf blijven, niet te veel beloven, overal je gezicht laten zien en je rug recht houden', verklaart hij zijn succes.

Het principemannetje Cees Bos - Utrecht

CDA'er Cees Bos (42) hield in zijn eentje de megabibliotheek in Utrecht tegen, overtuigd als hij was van het financiële debacle dat dreigde. Slapeloze nachten heeft hij gehad. 'Op het moment zelf wist ik wat ik moest doen. Dan kunnen ze op me inpraten wat ze willen.' Bos blijft CDA'er in hart en nieren, maar heeft over wonen en ruimtelijke ordening andere ideeën. Die kan hij kwijt bij Stadsbelang Utrecht, waarvan hij lijsttrekker is. De lopende periode zit hij voor het CDA uit. 'Ik ben een principemannetje. Ik heb me gecommitteerd aan deze raadsperiode.'

De dwarsligger Lei van Thoor - Echt

Al elf jaar uit de raad, maar nimmer geëvenaard. Lei van Thoor (89) van het Democratisch Progressief Blok uit Echt was een nagel aan de doodskist van menig bestuurder. Met punten van orde, klachtprocedures, ellenlange redevoeringen en beledigingen schopte hij raadsvergaderingen in het honderd. Alles was geoorloofd in zijn strijd tegen de gevestigde orde. De politie voerde hem geregeld af. Hij zit niet meer in de politiek, maar hij zit er nog wel achteraan, zegt hij. De uitslag van de vorige raadsverkiezing heeft hij tot aan de Raad van State aangevochten.

De tegenstem Emmy van der Kleij - Lelystad

'Ik laat me niet wegzetten. Ik neem niks voor lief.' Emmy van der Kleij (46) weerstond in Lelystad de druk van de PvdA en stemde tegen de containerhaven. Ze was de beslissende tegenstem. 'Er is een gigantische druk van bovenaf bij de PvdA, dat is niet democratisch meer. Je moet altijd de eigen wethouder de hand boven het hoofd houden.' De haven, die volgens de tegenstanders tot milieuproblemen leidt, was voor haar de druppel. Het was de opmaat voor een 'waar Italiaans drama'. Met de consiglieres van de partij kwam ze overeen alleen verder te gaan.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden