9 jaar na moord op Fortuyn: wat doen de LPF'ers nu?

Het is vandaag negen jaar geleden dat Pim Fortuyn werd vermoord op het Mediapark in Hilversum. Een paar dagen later behaalde 'zijn' LPF een enorme verkiezingsoverwinning en kwam met 26 zetels in de Tweede Kamer. Dat niet alleen, er volgde zelfs deelname aan het eerste kabinet Balkenende.

De fractie van de LPF herdenkt Pim Fortuyn. © ANP. Beeld
De fractie van de LPF herdenkt Pim Fortuyn. © ANP.

Nederland maakt daardoor in korte tijd kennis met een aantal kleurrijke figuren. Iedereen herinnert zich nog de ruzies tussen de ministers Herman Heinsbroek en Eduard Bomhoff. Ook in de bankjes van de Tweede Kamer nam een aantal opzienbarende personen plaats als Matt Herben, Winny de Jong, Joost Eerdmans, João Varela, Harry Wijnschenk en Gerard van As. Wat doen ze negen jaar later?

Mat Herben
Defensiespecialist met snor (die hij uiteindelijk afschoor). Oud-journalist en voorlichter Mat Herben was wellicht de meest stabiele factor binnen de LPF-fractie en een groot pleitbezorger van de aankoop van de JSF. Na de moord op Fortuyn was hij tijdelijk fractievoorzitter, een functie die hij meerdere keren zou bekleden. In augustus 2002 legt hij zijn voorzitterschap voor het eerst neer wegens de onrust binnen de partij.

Bij de verkiezingen in 2003 voerde hij de LPF-lijst aan. Tot 2006 zat Herben in de Tweede Kamer. Daarna was hij tot 2008 nog secretaris van de Fortuyn Stichting. Tegenwoordig is Herben werkzaam in de lobby-sector.

Herman Heinsbroek
Dat scheelde alvast in de kosten. Toen zakenman Herman Heinsbroek minister van Economische Zaken werd, bedankte hij voor de dienstauto en nam zijn eigen Bentley mee. Hoewel daar wel een flinke kilometervergoeding bij hoorde. De flamboyante Heinsbroek lag voortdurend in de clinch met zijn collega Bomhoff. Op 16 oktober 2002, slechts enkele maanden na het aantreden van het kabinet, boden Bomhoff en Heinsbroek hun ontslag aan vanwege al deze conflicten.

Daarmee werd het vertrouwen in de LPF niet hersteld. Het kabinet viel dezelfde dag. Heinsbroek lanceerde nog het plan voor een nieuwe politieke partij, Lijst Nieuwe Politiek, maar dat was geen succes. Na zijn politieke carrière ging Heinsbroek verder met ondernemen en investeren.

Eduard Bomhoff
Minister van Volksgezondheid en in alles een tegenpool van Herman Heinsbroek. Hoogleraar Eduard Bomhoff zou vergaderingen voorzitten met een speciaal belletje. Opmerkelijk was dat hij tot aan zijn ministerschap verbonden was aan de PvdA. Na zijn korte politieke avontuur schreef Bomhoff een boek en keerde hij terug naar de universitaire wereld, waar hij momenteel is verbonden als hoogleraar economie aan de universiteit van Kuala Lumpur.

Winny de Jong
Ze was de kroonprinses van de fractie van de LPF. Pim Fortuyn zou Winny de Jong op het oog hebben om namens de LPF fractievoorzitter in de Tweede Kamer te worden. Fortuyn zelf zou natuurlijk premier zijn. Het liep anders. De Jong werd pas een paar weken na de verkiezingen beëdigd als Kamerlid, omdat ze was ingestort na de dood van Fortuyn.

Daarna boterde het niet tussen haar en de fractie. Op 1 oktober 2002 stapte ze uit de fractie en begon Groep De Jong. Onder de naam deconservatieven.nl deed ze vervolgens mee aan de verkiezingen. Ondanks een sexy fotoreportage in de Panorama kreeg ze niet genoeg stemmen voor een zetel. Daarna hebben we weinig meer van Winny de Jong vernomen.

Joost Eerdmans
De man met de meest karakteristieke bril in de Nederlandse politiek heeft tegenwoordig twee banen. Eerdmans is wethouder in Capelle aan den IJssel namens de partij Leefbaar Capelle. Daar is hij onder andere verantwoordelijk voor de eerste twee animal cops van Nederland. Ook presenteert Eerdmans het programma Uitgesproken WNL en een radioprogramma voor BNR.

Maar er is meer, zo schrijft hij op zijn website. Je kunt Eerdmans boeken als 'spectaculaire spreker op uw congres'.

João Varela
Het jongste lid van de LPF-fractie was João Varela. Nadat de LPF uit elkaar viel en er nieuwe verkiezingen werden georganiseerd wisten de Fortuynisten nog acht zetels te veroveren in de Tweede Kamer. Varela vulde één van die plekken in en was tot 2006 parlementariër. Hij kreeg een column bij de Telegraaf. Momenteel is Varela werkzaam in de accountancy.

Hilbrand Nawijn
De derde minister van de LPF was Hilbrand Nawijn. Hij kreeg de portefeuille Vreemdelingenzaken en Integratie. De oud-CDA'er werd bekend om zijn vele proefballonnetjes. In 2003 was Nawijn lijstduwer voor de LPF, maar kreeg genoeg voorkeursstemmen om in de Kamer te worden gekozen. Uiteindelijk besloot hij in 2006 zelf voor politiek succes te gaan en kondigde aan een 'Vlaams Belang-achtige' partij te beginnen, daarom verlaat hij in 2005 de LPF. Landelijk is er geen succes, maar wel in Zoetermeer. Daar zit zijn Lijst Hilbrand Nawijn tegenwoordig zelfs in de coalitie. Ook kreeg hij de lachers op zijn hand met zijn deelname aan So You Wannebe a Popstar.

Harry Wijnschenk
Op 20 augustus 2002 kiezen de LPF-fractieleden Harry Wijnschenk tot hun voorzitter. Lang duurde zijn hegemonie niet. Na allerlei interne conflicten werd hij al in oktober uit de fractie gezet en volgde man die hij opvolgde hem weer op: Matt Herben. Wijnschenk probeerde nog een partij op te richten met Herman Heinsbroek, maar dat kwam niet van de grond. Na zijn politieke carrière ging hij werken in de uitgeefwereld.

Gerard van As
Fractievoorzitter van de LPF in 2004 en opvolger van Herben. De partij had toen al veel van haar glans verloren. Weer waren er veel interne conflicten geweest. Gerard van As volgde in 2006 Hilbrand Nawijn naar de groep Nawijn, daarop werd hij de fractie uitgezet, waarop Herben weer zijn stokje overnam. Na de politiek lonkte het ondernemerschap. In 2010 maakte Van As zijn comeback in de lokale politiek. Zijn partij Nieuw Elan veroverde drie zetels in de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn.

undefined

Mat Herben legt de eed af. © ANP. Beeld
Mat Herben legt de eed af. © ANP.
Bomhoff en Heinsbroek konden niet goed met elkaar opschieten. Beeld
Bomhoff en Heinsbroek konden niet goed met elkaar opschieten.
Harry Wijnschenk. © ANP. Beeld
Harry Wijnschenk. © ANP.
Hilbrand Nawijn deed mee aan So Wou Wannabe a Popstar. © ANP. Beeld
Hilbrand Nawijn deed mee aan So Wou Wannabe a Popstar. © ANP.
Winny de Jong werd geen fractievoorzitter. © ANP. Beeld
Winny de Jong werd geen fractievoorzitter. © ANP.
Gerard van As. © ANP. Beeld
Gerard van As. © ANP.
Varela. © ANP. Beeld
Varela. © ANP.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden