9.600 jaar oude schedel gevonden op Maasvlakte

ROTTERDAM - Het is mogelijk de oudste schedel die ooit in Nederland werd aangetroffen. Een wandelaar uit Oostvoorne heeft op het opgespoten zand van de Maasvlakte 2 schedelstukken gevonden van een mens uit de steentijd.


Volgens de Rijksuniversiteit Groningen gaat het om de 9.600 jaar oude schedel van een volwassen homo sapiens. Het Havenbedrijf Rotterdam heeft de vondst vrijdag bekendgemaakt.


De vondst is bijzonder; volgens de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed toont het schedelfragment aan dat het westelijk deel van Nederland 9.600 jaar geleden al werd bewoond.


De zee begon tussen 8.000 en 9.000 jaar voor Christus op te trekken richting de huidige kustlijn. De aanwezige inwoners van het deltagebied leefden destijds bij voorkeur in jachtkampen op hoger gelegen rivierduinen.


Eerder werden bij de aanleg van de Maasvlakte 2 al bijzondere vondsten gedaan, zoals vuurstenen werktuigen, verbrand bot en visgraten. Voor vinders van oervondsten is de zogeheten 'oervondst-checker' ontwikkeld. Hiermee kunnen gebruikers fossielen van het Maasvlaktestrand laten dateren.


'Vinders ontvangen direct na melding met hun telefoon een eerste indicatie over de mogelijke leeftijd van hun vondst', zegt projectdirecteur René van der Plas. 'Aan de hand van de vindlocatie die met de foto wordt meegezonden, is herleidbaar waar in de Noordzeebodem de vondst samen met het zand is opgebaggerd.'


De vondsten worden tentoongesteld tijdens de expositie Beleef het verleden in informatiecentrum FutureLand. Daar zijn ook de pas ontdekte schedelfragmenten ondergebracht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.