8MM, Hulk en The Proposal

Iedere dag zet de Volkskrant de beste filmtips voor u op een rij.

Hulk (Ang Lee, 2003) RTL 7, 22.40-01.15 uur.

De Hulk is een lastig filmpersonage, blijkt uit twee recente verfilmingen met een hoofdrol voor de groene superheld. Hij staat verder af van ons, gewone mensen, dan een Batman of een Spider-Man. De schuchtere wetenschapper Bruce Banner wil nu eenmaal zo min mogelijk te maken hebben met het groene beest - hij transformeert met tegenzin. Hoeveel nuance Edward Norton in The Incredible Hulk (2008), van regisseur Louis Leterrier, ook in zijn spel probeert aan te brengen, hij is geen partij voor de geanimeerde groene bonk spieren die verschijnt zodra Banner zich opwindt.

Vijf jaar eerder had Ang Lee het anders, maar evenmin succesvol, aangepakt. Lee's pad was geplaveid met succesvolle verfilmingen van Batman, Superman en Spider-Man, maar zijn Hulk legde het duidelijk af tegen zijn illustere voorgangers: geen megasucces. Wellicht omdat Lee juist zocht naar verdieping van het ogenschijnlijk eendimensionale personage. Was Bruce Banner (Eric Bana) in de strips een fysicus die muteert als gevolg van een overdosis radioactiviteit, bij Lee is hij een bioloog die het slachtoffer is van genetische manipulatie. Een overmoedig dna-experiment van zijn vader (Nick Nolte) vormt de basis voor zijn metamorfosen; de gammastraling is slechts een katalysator. Hij torst dus een akelig verleden met zich mee - dat kan voor de diepgang van een personage nooit kwaad. Onveranderd bleef dat hij verandert in een groot groen monster als hij te boos wordt; hij werd bijna een cartoon, wat afbreuk deed aan de gelaagdheid in de andere scènes in Hulk. Zijn dit al voldoende verklaringen voor het geringere succes, voor alles geldt dat Batman, Superman en Spider-Man iets deden wat de Hulk niet vermag: de mensheid redden van het kwaad.

The Proposal (Anne Fletcher, 2009) Net 5, 20.30-22.40 uur.

Romantische komedies als The Proposal klinken op papier vaak verschrikkelijk afgezaagd: altijd weer die knappe personages, die aanvankelijk met elkaar overhoop liggen maar uiteindelijk in elkaars armen vallen. Onthulling hier, misverstand daar, terwijl je weet dat niets het verplichte happy end in de weg zal staan. Maar plaats twee leuke acteurs tegenover elkaar en het sprankelt. Dat gebeurt in The Proposal, waar Bullock de extreem bazige redactrice Margaret speelt. Ze moet trouwen met haar assistent Andrew (Ryan Reynolds) om te voorkomen dat ze als Canadese immigrant de VS wordt uitgezet. Samen gaan ze naar Alaska om, als zogenaamd kersvers liefdespaar, de 90ste verjaardag van Andrews oma bij te wonen. Ter plekke ontdooit ze langzaam, terwijl ze een hondje redt uit de klauwen van een arend en ten overstaan van zijn complete familie een idioot verlovingsverhaal verzint. Het zou allemaal zó stom kunnen zijn, maar Bullock en Reynolds gooien zo veel plezier in de strijd en timen hun dialogen zo goed, dat je er tóch steeds om moet lachen.

Sandra Bullock in The Proposal. Beeld Touchstone Pictures

8MM (Joel Schumacher, 1999) Fox, 22.00-00.05 uur.

Het nooit bewezen bestaan van snuff movies, obscure seksfilms waarin echte moorden zijn te zien, blijft de makers van thrillers fascineren. In dit ranzige werkje is het detective Nicolas Cage die zo'n film onder ogen krijgt, wat hem inspireert tot pijnlijk overacteren. Dat had smakelijke cult kunnen opleveren, ware het niet dat regisseur Schumacher ruim twee uur lang iedere open deur intrapt die hij kan vinden: snuff-films zijn héél erg slecht en dat maakt Cages personage héél erg woest. Een aantal bijrollen, vertolkt door Joaquin Phoenix en James Gandolfini, kan er overigens mee door.

Screenshot van 8MM. Beeld Columbia Pictures
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden