87 Miljoen extra voor herkeuringen WAO

Het UWV, de uitkeringsinstantie die verantwoordelijk is voor de uitvoering van de WAO, krijgt 87 miljoen euro extra voor de herkeuring van 325 duizend arbeidsongeschikten....

Van onze verslaggever Douwe Douwes

De raad van bestuur van het UWV heeft deze week ingestemd meteen verlenging van de keuringsperiode met een jaar. De massaleherkeuringsoperatie moet nu op 1 juli 2007 zijn afgerond. Vorigeweek lekte een intern rapport uit over het UWV. Daaruit bleek datde artsen die de arbeidsongeschikten herkeuren, vinden dat hetUWV te veel kijkt naar de kwantiteit van hun werk en te weinignaar de kwaliteit.

De Geus ontkent dat het UWV erop uit is een bepaald aantalWAO'ers af te keuren. 'Maar het beleid is wel een bepaald aantalgesprekken per dag te laten uitvoeren.' Volgens de minister isde verlenging van de keuringsperiode niet een reactie op hetinterne rapport.

De Geus kondigde het extra budget vrijdag aan bij depresentatie van een rapport over de kansen van herkeurde WAO'ersop de arbeidsmarkt. De Raad voor Werk en Inkomen, een adviesraadvan werkgeversorganisaties, vakbonden en gemeenten, heeftonderzoek laten doen naar WAO'ers die in de periode tussen 2001en 2004 zijn herkeurd. Het betrof een groep van negentigduizendarbeidsongeschikten die voor een periodieke herkeuring bij hetUWV moest verschijnen.

Van de groep WAO'ers die in die periode geheel of gedeeltelijkwerden goedgekeurd, ging slechts 17 procent binnen drie jaarweer aan het werk. Maar een kwart van die groep verloor dat werkook weer vrij snel, blijkt uit het rapport. 'Schokkend', noemtFNV-bestuurder Ton Heerts de conclusies van het onderzoek. 'Alsdit zo doorgaat, gaat er iets goed mis met de reïntegratie.'

Jan-Willem van de Braak van de werkgeversorganisatie VNO-NCWvindt dat meer inspanningen moeten worden gedaan om voormaligeWAO'ers aan het werk te krijgen. Hij wijst er wel op dat destudie is uitgevoerd in een periode van recessie, waarinwerkgevers sowieso weinig nieuwe mensen in dienst namen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden