86 doden bij aanval door Boko Haram in Nigeria

Ten minste 86 mensen zijn omgekomen bij een aanval door de terroristische groepering Boko Haram op een dorp vlakbij Maiduguri, een stad in het noordoosten van Nigeria. Dit meldt ABC.

Redactie
Vrouwen en kinderen bij de resten van hutten die werden verbrand door terreurgroep Boko Haram, in het dorp Dalori, Nigeria, 31 januari 2016 Beeld DIO
Vrouwen en kinderen bij de resten van hutten die werden verbrand door terreurgroep Boko Haram, in het dorp Dalori, Nigeria, 31 januari 2016Beeld DIO

Mustapha Ankas, een Nigeriaanse militaire woordvoerder zegt dat militairen van Boko Haram het dorp Dalori, zo'n vijf kilometer ten oosten van Maiduguri op zaterdagavond aanvielen.

Kinderen levend verbrand

Een ooggetuige, die zich in een boom had verstopt, vertelt dat de extremisten brandbommen bij hutten naar binnen gooiden, waardoor mensen levend verbrandden. Hij hoorde de kinderen in die hutten gillen.

De straten van het dorp waren bezaaid met verkoolde lichamen en lichamen met schotwonden. Ook in de struiken rondom het dorp werden mensen gevonden die waren neergeschoten toen ze probeerden te vluchten. Drie vrouwelijke zelfmoordenaars bliezen zichzelf later op tussen inwoners die naar buurdorp Gamori waren gevlucht.

Het geweld duurde vier uur, vertelt Alamin Bakura, een van de overlevenden, huilend over de telefoon tegen persbureau AP. Veel van zijn familieleden werden gedood of raakten gewond.

Mensen staan om het lichaam van een man en zijn kinderen, die werden vermoord bij de aanval van Boko Haram in het dorp Dalori, Nigeria Beeld DIO
Mensen staan om het lichaam van een man en zijn kinderen, die werden vermoord bij de aanval van Boko Haram in het dorp Dalori, NigeriaBeeld DIO

'Boko Haram is bijna verslagen'

Afgelopen maand nog zei president Muhammadu Buhari nog dat het Nigeriaanse leger terreurgroep Boko Haram bijna volledig had verslagen. Buhari tegen de BBC. 'Ik denk dat we, technisch gezien, de oorlog hebben gewonnen.' Volgens hem was Boko Haram niet meer in staat om conventionele aanvallen uit te voeren op veiligheidstroepen of bevolkingscentra.

Buhari gaf het leger tot het eind december om de islamitische groepering helemaal uit te schakelen. De uitspraken van Buhari werden gelijk in twijfel getrokken. Volgens critici probeert de president een te rooskleurig beeld van de situatie te schetsen en weet Boko Haram zich altijd weer te hergroeperen nadat het leger verklaart dat de organisatie is verslagen.

De extremisten terroriseren de bevolking van het Afrikaanse land al jaren. De groepering streeft met grof geweld naar een islamitische staat waarin geen enkele ruimte is voor westerse of moderne invloeden. Zowel christenen als moslims die zich niet aan de leefregels van Boko Haram houden, worden slachtoffer. De terreurgroep heeft in de afgelopen zes jaar meer dan 20 duizend mensen vermoord, 2,5 miljoen mensen moesten hun huis verlaten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden