Column

85% draagt meer bij dan jij

Sneu is het woord dat in me opkwam bij het lezen over de 'Panama Papers' vol belastingontwijkers.

Frank Kalshoven
De bekende blauwe envelop van de Belastingdienst. Beeld ANP
De bekende blauwe envelop van de Belastingdienst.Beeld ANP

Bert Meerstadt, de oud-topman van NS en commissaris bij ABN Amro? Sneu type. Clarence Seedorf, de oud-voetballer die nog wel eens een belangrijke penalty miste? Sneu type. De premier van IJsland; de winnaar van het Oekraïnereferendum van deze week in Nederland, de heer Vladimir Poetin uit Moskou; wijlen het lid van de Hoge Raad Jos van der Vorm? Allemaal sneu.

Wie veel geld verdient, mag veel belasting betalen, en dat is naast een plicht ook een voorrecht. Een grootverdiener mag een grotere bijdrage leveren aan het collectief dan een kleinverdiener. Wie zijn best doet om via Panamese brievenbusfirma's dat voorrecht weg te gooien is een sneu type.

De mensen die wel belasting betalen, moeten in Nederland voor 1 mei aangifte doen bij de Belastingdienst. En ofschoon de belastingmoraal in Nederland goed is - de sneue types vormen een zeer kleine minderheid -, kan het nooit kwaad om te bedenken hoe het nog beter kan.

Daartoe heb ik een voorstel. Het is simpel: laat de Belastingdienst, na het verzenden van de aangifte, automatisch een gepersonaliseerde mail terugsturen. Langs deze lijnen.

Geachte heer Kalshoven, beste Frank,

Hartelijk dank voor je belastingaangifte 2015. Hieruit blijkt dat je over dit jaar [bedrag aangifte] bijdraagt aan de schatkist. Dat waardeer ik zeer.

Dit jaar zit je met je bijdrage in de top [x, het goede getal invullen, bijvoorbeeld 20] van belastingbetalers. Van elke honderd belastingbetalers betaalden er [100-x, dus in het voorbeeld 80] minder dan jij. Ik hoop van harte dat je dit jaar meer zult gaan verdienen, zodat je volgend jaar een nog grotere bijdrage kunt leveren en kunt opklimmen in het belastingbetalersklassement.

Wat doen we met je bijdrage van dit jaar? Van je bijdrage van [bedrag aangifte] gebruiken we [het correcte percentage, afgeleid uit de Rijksbegroting, vermenigvuldigd met het bedrag van de aangifte] voor onderwijs, [idem] voor gezondheidszorg, [idem] voor politie en justitie. (...) Jij draagt zo dus je steentje bij aan goede publieke voorzieningen, overdrachten aan mensen die dat nodig hebben en je investeert mee in een sterker Nederland. Fijn.

Meer bijdragen? Misschien vind je je bijdrage toch te karig. Dat zou ik me in jouw positie goed kunnen voorstellen. Als je je bijdrage vrijwillig wilt vergroten, klik dan hier. Onder de vrijwilligers verloten we dit jaar een geheel verzorgde reis naar Panama.

Sowieso graag tot volgend jaar.

Ik wens je alle succes,

Hartelijks,

Eric Wiebes,

staatssecretaris Belastingen

Oké, die reis naar Panama gaat wellicht te ver, maar overigens is het serieus bedoeld. Belasting betalen wordt leuker naarmate de betalers beter geïnformeerd worden over wat er met hun geld wordt gedaan én naarmate ze beter zicht krijgen op waar ze staan.

Wie hoog eindigt in het belastingklassement, kan daarover in stilte tevreden zijn maar er desgewenst ook een beetje over opscheppen. 'Ik sta op percentage 88. En jij?' 'Nou, volgend jaar beter, wijffie!' Misschien is er wel een tijdschrift dat een Tax-500 gaat maken. Niet de vijfhonderd vermogendste mensen op een rijtje, maar de vijfhonderd grootste belastingbetalers.

Is dat dan niet zielig voor mensen die laag eindigen in het belastingklassement? Die te horen krijgen: vijfentachtig van de honderd mensen dragen meer bij dan jij? Wordt belasting betalen voor hen ook leuker? Misschien wel, als ze dit interpreteren als: gelukkig dragen andere mensen meer geld bij aan de publieke sector. Maar misschien ook wel niet, als het wordt opgevat als falen. Woordkeus en toon zijn dus belangrijk.

Maar falers, de sneue types, dat zijn alleen de ijverige belastingontwijkers.

Frank Kalshoven is directeur van De Argumentenfabriek.

Reageren?

frank@argumentenfabriek.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden