81 Procent gevaccineerd tegen meningokokken C

Na zes weken inentingscampagne is 81 procent van de kinderen tussen 14 maanden en 5 jaar en tussen 15 en 18 jaar gevaccineerd tegen meningokokken type C....

ANP

Van september tot november krijgen kinderen tussen 6 en 14 jaar het vaccin tegen de dodelijke bacterie ingespoten. In juni en juli werden de eerste twee leeftijdsgroepen ingeënt, omdat zij de grootste risico's lopen. In totaal kregen 1,78 miljoen kinderen een oproep thuisgestuurd, waaraan ruim 1,4 miljoen kinderen gehoor gaven.

De landelijke GGD vindt dat aantal niet tegenvallen. Volgens een woordvoerster zijn veel kinderen niet gekomen, omdat nogal wat kinderen al ingeënt waren vooruitlopend op de officiële campagne. 'Het gaat om naar schatting een half miljoen kinderen. Hun ouders hebben het vaccin zelf moeten betalen.'

Onder meer om deze reden bestonden tussen plaatsen opmerkelijke verschillen in vaccinatiegraad. Zo was de opkomst volgens de GGD-woordvoerster in Wassenaar 35 procent en in Raalte in de Achterhoek 98 procent. 'In Wassenaar bleken al veel kinderen ingeënt.' De GGD krijgt pas na afloop van de tweede fase inzicht in het totale aantal gevaccineerde kinderen. Uiteindelijk verwacht de GGD uit te komen op de verwachte 90 procent.

De voorbereidingen voor het inenten van de 1,8 kinderen tussen 6 en 14 jaar zijn reeds in volle gang. Vanaf half augustus kan deze groep de oproep verwachten. De meeste priklokaties zullen dezelfde zijn als bij de eerste fase. Ook de draaiboeken zijn gelijk, omdat alles goed verliep volgens de GGD. Na november zullen de lokale GGD's nog 'bezemdagen' organiseren om alsnog kinderen te prikken die om wat voor reden dan ook, niet eerder konden worden ingeënt.

De campagne wordt uitgevoerd door GGD Nederland in opdracht van het ministerie van VWS en in samenwerking met onder meer VNG en RIVM.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden