800 duizend mensen zien Sinterklaasjournaal met zwarte Sint

Zwarte Piet met mijter op en tabberd aan. In de laatste aflevering van het populaire Sinterklaasjournaal was vanavond een Piet te zien die volkomen gelijkwaardig was aan de Sint. De oude Opa Piet zat in het kinderprogramma op een wit paard. Hij reed aan het einde van het kinderprogramma samen weg met de traditionele Sinterklaas, die op een zwart paard zat. Zo'n 800 duizend mensen keken gisteravond naar de opmerkelijke uitzending.

Beeld NTR

De afsluiter van het Sinterklaasjournaal, vaste prik voor veel kinderen en ouders, maakte de nodige reacties los op sociale media. Op Twitter varieerden de reacties van 'Dit had niemand zien aankomen geloof ik! Een witte en een bruine Sinterklaas, prachtig!', tot 'Niemand die deze linkse onzin slikt'.

Roetpiet

Omroep NTR speelde in het programma al eerder in op de discussie over Zwarte Piet. Zo was te zien dat een blanke piet-in-opleiding door de schoorsteen kwam en zodoende iets zwarter was geworden; een roetpiet. Ook werden er clownspieten geïntroduceerd. In het Sinterklaasjournaal waren overigens ook volop traditionele pieten te zien. De verhouding was ongeveer 1 roetpiet per vijf Zwarte Pieten

'Het belangrijkste is dat jij door die schoorsteen kunt. De kleur van een piet, dat is maar bijzaak', sprak Opa Piet tegen een roetpiet, toen gevraagd was of hij al zwart genoeg was.

In de verhaallijn van het Sinterklaasjournaal kon de goedheiligman de hulp van Opa Piet goed gebruiken: hij was de laatste tijd erg moe. Opa Piet is een gepensioneerde Piet die in eerste instantie terug werd gehaald naar Nederland om de nieuwe Pieten op te leiden. In de laatste aflevering van het Sinterklaasjournaal blijkt dus dat Opa Piet ook taken van Sinterklaas gaat overnemen en daar hoort een passende klederdracht bij.

Verandering

'De meerderheid van de redactie vond het tijd voor verandering', vertelde presentator Dieuwertje Blok bij De Wereld Draait Door. 'Ik vind dat het Sinterklaasjournaal heeft laten zien wat je met creativiteit kunt doen. Het is aan mensen zelf om daar uiteindelijk invulling aan te geven.'

Het kinderprogramma maakt soms heftige emoties los bij volwassenen, ervoer ook Blok. Nog voordat het seizoen was begonnen ontving ze een dreigbrief, waarvan ze aangifte deed bij de politie. Een woordvoerder van de NTR wilde vanavond niet ingaan op vragen over het dreigement. Blok zelf zei in DWDD dat ze dacht dat de bedreiging was geschreven door 'een blanke boze man'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden