800 babylijkjes gevonden in put van oud Iers nonnenklooster

Drieënvijftig jaar nadat een katholieke instelling voor de opvang van zwangere meisjes in het West-Ierse Tuam werd gesloten, zijn er op het terrein van de instelling ongeveer 800 babylichaampjes gevonden. De lijkjes - uit de periode van 1925 tot 1961 - werden aangetroffen in een grote septische put van het tehuis. Dat zegt de Ierse historica Catherine Corless, die onderzoek deed naar het massagraf, dat al in 1975 bij toeval was ontdekt, in The Washington Post.

Het kindertehuis in Tuam omstreeks 1950 Beeld Catherine Corless/Tuam Historical Society

Het tehuis was tussen 1925 en 1961 in handen van katholieke nonnen. Normaal kwamen zwangere Ierse meisjes in het opvangtehuis van de nonnen van Bon Secours hun onwettige baby's baren om de kinderen er dan veilig te laten opgroeien.

In het streng katholieke Ierland was het krijgen van kinderen door niet getrouwde vrouwen een grote schande. De zwangere tienermeisjes waren de zwarte schapen van de familie en werden verbannen naar dit soort instellingen. 'Het was het ergste misdrijf dat een vrouw kon begaan, ook al was de zwangerschap vaak het gevolg van een verkrachting', zegt Corless in The Washington Post. Het was de bedoeling dat de meisjes na de bevalling elders in Ierland hun heil zochten, en dat de kinderen dan opgroeiden in de instelling.

Uit geschiedkundige documenten blijkt dat de kinderen er zwaar verwaarloosd werden: ze kregen amper voeding en ze kregen ook geen deskundige medische verzorging als ze ziek werden. Enkel de kinderen die gezond bleven, hadden het geluk dat ze ter adoptie werden aangeboden, of verkocht werden aan rijke, kinderloze echtparen.

The Home
Vrouwen die ooit bevielen in het opvangtehuis - dat simpelweg The Home werd genoemd - zijn van plan om hun kind als vermist op te geven om verder onderzoek mogelijk te maken, meldt de Britse krant The Daily Mail. Het massagraf wordt binnenkort volledig opengelegd. Vermoedelijk liggen er nog meer dan de 800 skeletten op het terrein.

Volgens de Britse krant The Independent wil de Ierse katholieke kerk de slachtoffertjes herdenken met de bouw van een herdenkingsmonument op de site van het voormalige opvangtehuis. In het monument zouden de namen van de circa 800 slachtoffers vermeld worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.