Nieuws

80 militairen al voor instemming Kamer vertrokken naar Afghanistan

De tachtig extra militairen die naar Afghanistan worden gestuurd ter beveiliging van de NAVO-missie daar, zijn onverwacht eerder vertrokken. Dat meldt demissionair minister Ank Bijleveld (Defensie) aan de Tweede Kamer, die vandaag nog over hun uitzending debatteert.

Redactie
Demissionair minister Ank Bijleveld van Defensie (CDA). Beeld ANP
Demissionair minister Ank Bijleveld van Defensie (CDA).Beeld ANP

De minister zegt ‘ten zeerste’ te betreuren dat de militairen al in Afghanistan aankomen, voordat de Kamer daarover een debat heeft gevoerd. Zij belooft wel dat zij pas na afronding van het Kamerdebat zullen worden ingezet.

De militairen zouden oorspronkelijk donderdag vertrekken, maar die vlucht kon niet doorgaan omdat voor die datum ‘op het laatste moment’ geen overvliegvergunning werd verstrekt. Er waren volgens Bijleveld geen andere vluchten beschikbaar waarmee de militairen tijdig inzetbaar zouden zijn in het missiegebied.

‘Met het oog op de dreiging waarover uw Kamer is geïnformeerd en de veiligheid van onze troepen, is het belangrijk dat de militairen op korte termijn vertrekken’, schrijft Bijleveld woensdagavond laat aan de Kamer. ‘Helaas was er hierdoor geen andere mogelijkheid dan het transport vanavond te laten plaatsvinden.’

SP-Kamerlid Jasper van Dijk reageert gepikeerd op de mededeling. ‘Nog een voorbeeld waarin het parlement wordt geschoffeerd: morgen een debat voeren over de inzet van militairen die al zijn vertrokken”, twittert hij.

De uitzending van de extra militairen kan wel rekenen op steun van een Kamermeerderheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden