75 miljard dollar extra nodig voor banken VS

Amerikaanse banken hebben 74,6 miljard dollar (55,8 miljard euro) nodig om hun reserves op peil te brengen (met video).

Van onze verslaggeefster Elsbeth Stoker

Dat is het resultaat van de stresstesten die het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve (Fed), afgelopen tijd heeft uitgevoerd bij de negentien grootste Amerikaanse banken.

De resultaten werden donderdagavond nabeurs bekendgemaakt. De test is bedoeld om duidelijk te krijgen in hoeverre de banken bestand zijn tegen een verdere verslechtering van de economie.

Tien banken zijn zwak, maar geen enkele bank is er zo erg aan toe dat hij te zwak is om te overleven. Bank of America heeft de grootste problemen; de bank heeft bijna 34 miljard dollar nodig om de reserves weer op orde te brengen. Wells Fargo komt nu nog 13,7 miljard tekort en Citigroup 5,5 miljard. Het bedrag is kleiner dan sommige analisten hadden geschat.

De Amerikaanse regering hoopt dat de banken de problemen zelf kunnen oplossen, door bijvoorbeeld nieuwe aandelen uit te geven of bezittingen te verkopen. Maar Fed-voorzitter Bernanke liet donderdag ook al weten dat de overheid bereid is te helpen. De banken hebben tot 8 juni om met een oplossing te komen voor hun geldtekort.

Tekst loopt door onder video

]]>

Wells Fargo maakte donderdagavond meteen bekend zelf 6 miljard op te willen halen door nieuwe aandelen uit te geven. Morgan Stanley hoopt 5 miljard bij elkaar te krijgen.

Beurshandelaren hebben vol spanning uitgekeken naar de uitslagen van de test. De Amerikaanse minister Geithner van Financiën zei enkele weken geleden al dat het ‘overgrote meerderheid’ van de banken gezond genoeg was om nieuwe economische tegenslag aan te kunnen. De beurskoersen veerden destijds op na deze optimistische woorden.

Wat Roel Menken, partner bij KPMG Advisory, betreft is de uitslag van de test niet verrassend. ‘Het is duidelijk dat ze het bericht de wereld in willen sturen dat de Amerikaanse banken de zaken weer goed op orde hebben. Maar de test biedt niet meer dan een schijnzekerheid. Er zijn standaard stressscenario’s getest, oftewel scenario’s die niet afgestemd zijn op het specifieke risicoprofiel van de bank.’ Hij vreest dat er te veel waarde aan de stresstesten wordt gehecht. ‘En stel nou dat een bank die voor de test geslaagd is, straks weer in de problemen komt? Dan krijgt het vertrouwen weer een flinke klap.’

In Europa doen banken intern dergelijke testen, maar er is nog geen verplichting. Er gaan wel stemmen op deze op korte termijn in te voeren. Finland drong hier onlangs op aan bij de Europese Commissie. Ook minister Bos (Financiën) wil dat alle grote Europese banken getest worden.

Bank of America (Reuters) Beeld REUTERS
Bank of America (Reuters)Beeld REUTERS
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden