700 mensen van azc naar Den Haag

Zevenhonderd vluchtelingen die in Nederland mogen blijven, krijgen een plek in Den Haag. De zogeheten statushouders mogen het asielzoekerscentrum verlaten en deel gaan uitmaken van de Haagse samenleving, besloot het stadsbestuur donderdag. Het gaat om extra plekken, bovenop de ongeveer duizend mensen met een verblijfsvergunning die Den Haag dit jaar al moest huisvesten.

Het asielzoekerscentrum in het Brabantse Budel. Beeld anp

Den Haag heeft nog geen besluit genomen over de opvang van nieuwe vluchtelingen, maar 'staat er welwillend tegenover' als het Rijk dat vraagt.

Door het besluit komen in asielzoekerscentra zevenhonderd plekken voor nieuwkomers vrij. In heel Nederland wonen meer dan 10.000 mensen in een asielzoekerscentrum, terwijl ze al wel hebben gehoord dat ze mogen blijven. Ze wachten nog op een nieuwe plek om te wonen.

Het asielzoekerscentrum in Budel. Beeld anp

Leegstaande kantoren

Den Haag wil niet dat de statushouders andere inwoners van de stad verdringen op de huizenmarkt. Daarom worden ze mogelijk ondergebracht in leegstaande kantoren en verzorgingshuizen.

De plaatselijke oppositie is niet tevreden. De PVV, de tweede partij in de hofstad, vindt dat de gemeente 'bewust speelt met de veiligheid van onze stad, van ons prachtige land' en spreekt van 'puur verraad'. De partij dient bij de gemeenteraadsvergadering donderdagavond een motie van wantrouwen in tegen het hele college, inclusief burgemeester Jozias van Aartsen. De kans is nihil dat die wordt aangenomen. Groep De Mos van ex-PVV'er Richard de Mos vindt dat Den Haag te veel problemen heeft om mensen op te vangen.

GroenLinks en de islamitische Partij van de Eenheid vinden juist dat de gemeente te weinig doet, doordat Den Haag vooralsnog geen nieuwkomers opvangt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.