7 tips voor Toscane: 'een ontroerend mooi landschap'

Waar moet je wezen, wat moet je zien? Hier de beste plekken in Florence volgens Jan Willem de Vriend, een Nederlander die een tweede huis in Toscane heeft.

Beeld Luis Mendo

'We gaan zo vaak als we kunnen', zegt Jan Willem de Vriend, chef-dirigent van het Orkest van het Oosten en vaste dirigent van het Residentie Orkest in Den Haag, 'tussen de concerten door. Mijn vrouw is regisseur. Zij bereidt hier vaak in alle rust een stuk voor.' De De Vriends hebben een huis in Toscane, op drie kwartier rijden van Pisa. Jan Willem: 'Ons grote geluk. We kwamen hier al toen we twintigers waren en op straat Mozart en Vivaldi op cello en viool speelden. Wekenlang zwierven we door de streek. Toen we later een huis kregen aangeboden dat ook nog te betalen was, werd de liefde pas goed beklonken. Is het mogelijk niet van Toscane te houden? Dat ontroerend mooie renaissancelandschap. Als je me vraagt met zeven tips te komen, vind ik dat bijna lachwekkend. Waar te beginnen, alles is duizenden jaren oud. De bron bij ons huis is nog door de Etrusken gebouwd. Dat is hier doodgewoon.'

POPULONIA

'Populonia is (alweer) een duizenden jaren oud dorpje met een inham in de kust met heerlijk koel zwemwater. Fijn voor kinderen, want het water is lang ondiep. Er zijn ook twee visrestaurants. Zoek zelf maar uit welke het beste is. Ik zou zeggen, eerst een duik, dan wat lunchen en daarna onder een pijnboom in slaap vallen, vergezeld van een briesje en de geur van vis en zee in de verte. Dat deden de Etrusken al.'

Populonia, Golf van Baratti

COLLEGIATA DI SANTA MARIA ASSUNTA IN SAN GIMIGNANO

'San Gimignano blijft een unieke stad, met die torens, maar ook een drukke stad natuurlijk. Wat ik zou aanraden, is even een paar straten doorlopen naar Santa Maria. Dat is een prachtig Romaans kerkje, naar ik meen uit de 12de eeuw. Heerlijk koel. Het is mij wel gebeurd dat ik daar, zelfs in de zomer, helemaal alleen stond te kijken naar de fresco's aan de muren. Hier hangen zoveel en zo onwaarschijnlijk mooie fresco's. Als het je allemaal teveel wordt, is er nog een aardig barretje tegenover de kerk.'

Piazza Duomo 2, San Gimignano

Beeld Luis Mendo

BORGO PIGNANO

'Dit is een relatief nieuw restaurant in de buurt, een prachtig gerestaureerde leistenen villa met marmeren badkamers, chique suites, een grote tuin en een prachtig terras dat uitkijkt over het dal. En met een van de beste koks uit de omgeving. Hij bakt zijn eigen brood en kookt uit eigen moestuin. Wel íétsje prijziger dan Albana.'

Loc. Pignano 6, Volterra

Beeld Luis Mendo

RAPOLANO TERME

'De warmwaterbronnen van Rapolano zijn in de zomer druk, maar er is wonderlijk genoeg altijd nog wel een rustige plek te vinden. Ik blijf het bijzonder vinden om daar in een antiek bad te liggen dat nog door de Romeinen is uitgehouwen. Het stinkt enorm naar zwavel, maar volgens de Italianen is het voor alles goed, voor lichaam, ziel en geest.'

Via Terme San Giovanni 52, Rapolano

Beeld Luis Mendo

TRATTORIA ALBANA

'Vlak bij Volterra ligt het minidorpje Mazzolla. Daar is niets, behalve Albana. Maar dat is dan ook meteen het beste restaurant uit de streek. Een knalgele eetkelder met geblokte kleedjes en een piano in de hoek. Het everzwijn dat 's ochtends nog langs de weg liep, ligt hier 's avonds op de borden. Alles is scharrel en biologisch en volgens oud Toscaans recept.'

Via Mazzolla 69, Mazzolla

Beeld Luis Mendo

INFERNOTOUR IN FLORENCE

'Verrassend leuk, een Infernotour in Florence, een tour langs de plaatsen uit Dan Browns Inferno. Dat is toch iets anders dan de grote musea en de Dom. Je wandelt door de Bobolituinen met de grot, door de vluchtweg van Vasari van Palazzo Vecchio naar Palazzo Pitti, en door de geheime gang achter de muren van Palazzo Vecchio. Wacht niet te lang, hartje zomer is het echt te heet voor dit soort spannende expedities.' (boek deze tour via musefirenze.it)

DA ANDREA

'Ha, dat kan ook in Toscane, dat iets onwaarschijnlijk lelijk is, zoals dit visrestaurant. Maar het biedt wel zicht op zee en is zo goed dat je denkt, hoe is dit mogelijk? Zalm, garnalen, mosselen, venusschelpen, ik eet er het liefst Pesca Tre, drie bij elkaar passende vissen - door de chef geselecteerd - op één bord.'

Viale della Vittoria, 68, Cecina Mare

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden