7 miljoen meer frauduleuze zorgdeclaraties in 2016 dan in 2015

De zorgverzekeraars hebben in 2016 18,9 miljoen euro aan frauduleuze declaraties opgespoord. Dat is ruim 7 miljoen euro meer dan het jaar ervoor, maar ongeveer even veel als in 2014. Dit blijkt uit de jaarlijkse controle- en fraudecijfers die brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland donderdag bekend heeft gemaakt. Bijna driekwart van de fraude vonden de verzekeraars bij de Persoonsgebonden Budgetten (PGB's) en werd gepleegd door bemiddelingsbureaus, zorgaanbieders en budgethouders.

null Beeld anp
Beeld anp

De zorgverzekeraars maken zich zorgen over de geconstateerde groei van fraude onder de wijkverpleging: in 2016 werd in deze sector 2 miljoen euro aan frauduleuze declaraties opgespoord. Komend jaar gaan de zorgverzekeraars hierop meer controleren.

De zorgverzekeraars zijn pas sinds 2015 verantwoordelijk voor de bekostiging van de wijkverpleegkundigen, die voorheen uit de rijkspot van de AWBZ werden betaald. De wijkverpleegkundige beoordeelt zelf hoeveel zorg een patiënt nodig heeft. Kwaadwillende organisaties zouden deze benodigde zorg daardoor expres hoger vast kunnen stellen dan nodig is.

De kosten voor de wijkverpleegkunde stijgen snel. Volgens de branche is dat het gevolg van de vergrijzing en het rijksbeleid dat ouderen langer thuis blijven wonen.

In 2016 werden honderden miljoenen declaraties ingediend bij de zorgverzekeraars voor in totaal 44,3 miljard euro aan zorgkosten. Het geconstateerde fraudepercentage daarop is gering: 0,04 procent.

De zorgverzekeraars vonden bij hun controle 392 miljoen euro aan onterechte declaraties. Daarvan was het grootste gedeelte (367 miljoen euro) het gevolg van onopzettelijke fouten, zoals onjuist ingevulde formulieren. Het jaar ervoor lag het bedrag van de gevonden onterechte declaraties veel hoger: op 505 miljoen euro. Zorgverzekeraars Nederland is trots op deze daling. Hun inspanningen hebben ervoor gezorgd dat de aanvragen van zorgaanbieders nauwkeuriger worden ingediend. 'Hoe accurater de declaraties, hoe meer geld daadwerkelijk kan worden besteed aan zorg', zegt ZN-directeur Petra van Holst. Volgens haar leveren ook patiënten een bijdrage omdat zij steeds vaker bij hun zorgverzekeraar aankloppen als een nota naar hun mening niet klopt.

Alle onjuiste declaraties worden teruggevorderd. De zorgverzekeraars hebben vorig jaar 1284 keer een onderzoek ingesteld als zij het vermoeden hadden dat de fout opzettelijk was gemaakt om bijvoorbeeld geld te krijgen voor niet-geleverde zorg. In een kwart van de zaken werd fraude vastgesteld; in bijna een vijfde bestond wel het vermoeden van fraude, maar ontbrak bewijs.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden