7 maart, tewaterlating op scheepswerf Bodewes aan het Winschoterdiep, Hoogezand, foto Dennis Beek / WFA

Ik weet waarvandaan deze foto genomen is, hoog in een gele bouwkraan aan de rand van de werf. Precies 20 jaar geleden ben ik er in geklommen om een foto te maken van precies zo’n tewaterlating....

Hans Aarsman

Als je hoogtevrees hebt, moet je niet naar beneden kijken, zeggen ze. Ik juist wel. Ik moet veel naar beneden kijken, elke twee meter dat ik hoger klim, moet ik er even bij gaan zitten. Rustig om me heen kijkend verdwijnt het getintel in mijn knieholtes. Dan de volgende twee meter.

Op de werven langs het Winschoterdiep werden in vroeger tijden platte bootjes gebouwd voor de groentetelers. Langzamerhand werden de bootjes groter en de telers kleiner. Nu zijn de telers zo’n beetje verdwenen en maken de werven die zijn overgebleven coasters, zeewaardige schepen die eigenlijk te groot zijn om te water te laten in het Winschoterdiep. Alsof een olifant in een badkuip springt.

Het schip heet UAL Cyprus, iedereen die dat weten wil, weet dat. Toch is op de boeg een wit zeil over de naam gehangen, de naam mag nog niet te lezen zijn. Pas bij de doop van het schip mag dat, over een maand bij de oplevering. Je mag de goden niet verzoeken.

De foto die ik twintig jaar geleden maakte lijkt erg op deze foto, alleen was mijn foto zwart-wit en het schip had een andere naam. Mijn foto leek weer erg op een foto die ik een paar jaar daarvoor in een scheepvaarttijdschrift had zien staan.

Waarom wilde ik de foto uit dat scheepsblad nog eens dunnetjes overdoen? Ik dacht dat ik het beter kon. Maar ik kwam de werf op, keek in het rond en liep als aan een leiband naar de gele kraan. Net als die fotograaf voor me en net als deze fotograaf na me. Bovenin stelde ik mijn camera op, kaderde het schip in het midden en drukte af toen de boel begon te glijden. Dat is fotografie. Foto’s waarbij de fotograaf meer doet dan dat, mogen op het eerste gezicht indrukwekkend lijken, op den duur willen ze nog wel eens tegenvallen. Hans Aarsman

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden