7 maanden oud

Lot is de dochter van Saskia en Erik. Haar zusje van drie heet Jip. Kroniek van een eerste levensjaar...

De eerste keer dat ze probeerde te kruipen nam Lot een soort kikkersprong. Ze landde op haar borst en sloeg met haar kin op de houten vloer. Au. Dat was eenmalig, daarna had ze meteen door hoe het wel moet. Echt kruipen kun je het eigenlijk niet noemen. Ze maakt golfbewegingen, een soort vlinderslag op het droge. Haar benen doen niet echt mee, maar ze komt vooruit.

Het loopstoeltje is alweer verleden tijd. Dat heeft toch te veel beperkingen: ze kan er niet mee over het kleed, en ze kan niets van de grond oprapen.

Erik verbaast zich erover hoe ze op haar buik liggend op haar ellebogen steunt en zich opricht met haar rug in een hoek van bijna 90 graden tegen de normale buigrichting in, om te kijken waar ze zich bevindt. 'Het eerste wat ze doet is rondjes draaien om haar as, om te bepalen waar ze heen zal gaan: de stapel kranten, de speelgoedkast of de vaas met bloemen. Videobanden uit de kast trekken is haar favoriete bezigheid, die vallen ook lekker hard op de vloer. Die pakken we ook niet van haar af. Ik heb nog nooit gehoord van een baby die in een videoband gestikt is. Het is heel snel gegaan met dat kruipen. Met Jip ging dat heel anders, die ging lange tijd alleen maar achteruit. Dan moest ik haar steeds onder de kast vandaan trekken, waar ze zich klem gemanoeuvreerd had.

Sinds kort eet Lot maaltijden uit een potje. Aanvankelijk waren er wat moeilijkheden met haar tong, omdat ze niet doorhad dat ze die naar beneden moest houden. Eerst wilde ze alleen bruine bonen, maar nu ook de andere smaken. Zelfs het fruit gaat er af en toe in. Van harte gaat het allemaal niet, als ze echt honger heeft wil ze toch een fles.

Lot maakt steeds meer contact de laatste tijd. Ze wil aan tafel in een stoeltje zitten, deel uitmaken van het gezelschap. Het geluid van kusjes levert altijd een stralende lach op, zelfs midden in een huilbui. Als ik met Jip ga dansen wil ze meedoen. Eerst was ze nog echt de baby. Nu dans ik op de muziek van K3 met twee dochters.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden