6+

De Kijkwijzercommissie is onverbiddelijk. De groeten van Mike! is deze week de pineut.

Volgens


Wie denkt dat bioscoopbezoek onschuldig tijdverdrijf is, zou de website van Kijkwijzer er eens op moeten naslaan. Lang niet iedereen loopt vrolijk de zaal uit. Zelfs de 3D-bioscoopspeelfilm De Smurfen bevat schadelijke elementen, zo constateerde de klachtencommissie van het NICAM, de instantie achter Kijkwijzer.


Uit de klachtuitspraak: 'Vraag 3.9 (komen er beelden van dreiging met geweld voor?) moet met 'één keer of vaker' worden beantwoord. De klachtencommissie wijst hierbij onder meer op de scène waarin Gargamel zijn toverstok richt op grote smurf.'


Goed, er golden verzachtende omstandigheden: 'De klachtencommissie merkt de smurfen aan als onrealistische personages.' Desalniettemin had de Nederlandse distributeur de film nooit voor 'alle leeftijden' mogen classificeren. En het protest van die ene moeder die de zaal verliet met een angstige dochter van 4 werd gehonoreerd. De boete voor de distributeur: 2.000 euro. Die strubbelde nog tegen: één klacht op 500 duizend bezoekers, wat zegt dat? Maar het NICAM was onverbiddelijk: De Smurfen is 6+.


Nu zou je kunnen betogen dat het intensief kijken naar De Smurfen juist ná het 6de levensjaar schadelijk wordt, maar de distributeur besloot het erbij te laten. Om de zoveel tijd ruziën Nederlandse filmmakers met het NICAM over de leeftijdscodes. Deze week dreigt Dave Schram (Kruimeltje, Pietje Bell) met een rechtszaak tegen de instantie omdat zijn familiefilm De groeten van Mike! afgeraden wordt voor de allerkleinsten, dit omdat erin geknokt wordt.


Het is ook niet makkelijk voor het NICAM. Ik spreek uit ervaring: wat mijn dochter van 3 vorig jaar nog de gordijnen injoeg (de haai in Nemo), wil ze nu juist eindeloos kijken. Zie daar maar eens een advies op te plakken.


Het mooie aan het systeem is dat iedereen mag klagen, ook de meest wereldvreemde bioscoopbezoeker, en elke klacht netjes tot de bodem wordt uitgezocht. Dat de openbare zittingen over die klachten niet of nauwelijks publiek trekken (ook de klagers komen vaak niet opdagen) is zonde, maar gelukkig publiceert de Kijkwijzerwebsite de schriftelijke afhandeling, in heerlijk stram, semi-juridisch proza.


Er bevinden zich juweeltjes onder de verslagen, van de klacht over de (12+) Wolkersverfilming Zomerhitte: 'Een vingerende vrouw lijkt klager ook niet geschikt voor twaalfjarigen', tot de vijf kantjes tellende verhandeling over Ted, de (12+) comedy over Mark Wahlberg en zijn vuilbekkende teddybeer, die in Nederland ruim 800 duizend bezoekers trok. Dat bleek een seksistische en discriminerende film, die ook nog eens aanzet tot softdrugsgebruik, aldus de klager. Ongeschikt voor haar kroost. Ze had natuurlijk vooraf even de trailer kunnen kijken, waarin de blowende teddybeer onder meer voordoet hoe zijn collega hem oraal dient te bevredigen. Maar ze stond in haar recht: 'De klachtencommissie is van oordeel dat de scène waarin Ted de caissière probeert te verleiden suggestieve seksuele handelingen bevat.'


De opgelegde boete voor de distributeur, 2.000 euro, werd na een hoger beroep verlaagd tot 1.000. Universal zal er wakker van hebben gelegen.


Bor Beekman, filmcriticus, werpt zijn blik op de hedendaagse beeldcultuur

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden