68 miljoen aan beltegoed lekt weg

VAN ONZE VERSLAGGEVER PETER VAN AMMELROOY

AMSTERDAM - Voor twee melkkoeien van de telefoonmaatschappijen dreigt de slacht. De Consumentenbond heeft de Tweede Kamer gevraagd om beltegoeden die nu vaak maar een maand geldig zijn onbeperkt houdbaar te maken. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) wil de tarieven die belbedrijven elkaar berekenen drastisch verlagen.

Bij het 'weglekkende' beltegoed gaat het volgens de Consumentenbond om schrikbarende aantallen. 'Elke maand vervallen 209 miljoen belminuten, 259 miljoen sms'jes en 537 miljoen MB's omdat beltegoed beperkt houdbaar is', zegt directeur Bart Combée van de Consumentenbond. Iedere maand kost dat de consumenten 68 miljoen euro, of 8 euro per abonnement.

Volgens de Consumentenbond zouden klanten een langer houdbaar beltegoed kunnen gebruiken als buffer voor maanden waarin ze onverwacht meer bellen, sms'en of internetten dan gedekt. 'Buiten je bundel bellen is vaak drie keer zo duur', aldus de bond.

In een reactie laat KPN weten dat het bedrijf op basis van de afgesloten tegoeden voor een klant capaciteit reserveert op het netwerk. Zo kan KPN vraag en aanbod goed op elkaar afstemmen. Een langer houdbaar tegoed zou de kosten opdrijven. De telecomfirma wijst erop dat klanten flexibele abonnementen kunnen afsluiten, waarbij ze per maand voor een hoger of lager beltegoed kunnen kiezen.

De maatregel die de ACM voorstelt, levert de consument een voordeel op van circa 50 miljoen euro per jaar. De verlaging van de afgiftetarieven heeft volgens toezichthouder amper effect op de winstgevendheid van de belbedrijven. De tarieven gaan voor gesprekken naar mobiel van 2,4 cent naar 1,017 cent per minuut en voor een gesprek naar een vaste lijn van 0,37 cent naar 0,108 cent per minuut. 'Tien jaar geleden was je bij een mobiel gesprek aan alleen afgiftekosten 20 cent kwijt', aldus een woordvoerder.

De gemiddelde belminuut kostte vorig jaar 14 eurocent. De lagere afgiftekosten moeten vanaf 1 september ingaan. De komende weken mag de sector bezwaar aantekenen.

miljoen belminuten vervallen iedere maand omdat het tegoed beperkt houdbaar is

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden