Nieuws

67 mensen met ‘een band met Nederland’ geëvacueerd uit Afghanistan

Met twee vluchten zijn donderdag 67 mensen met een ‘band met Nederland’ geëvacueerd uit Afghanistan. Ze vlogen naar Qatar en reizen binnenkort door naar Nederland.

Gijs Herderscheê
Passagiers en bewakers bij een van de terminals van het vliegveld van Kabul. Vanuit de Afghaanse hoofdstad worden nog steeds mensen geëvacueerd.   Beeld AFP
Passagiers en bewakers bij een van de terminals van het vliegveld van Kabul. Vanuit de Afghaanse hoofdstad worden nog steeds mensen geëvacueerd.Beeld AFP

De evacuaties lijken een gebaar van goede wil van de Taliban, waarvoor de machthebbers in Afghanistan in ruil iets verwachten, bijvoorbeeld diplomatieke erkenning. Het ging om twee groepen, een met elf passagiers voor Nederland en een met 56 passagiers. De eerste groep reisde met een militair vliegtuig van Qatar, dat op de heenweg hulpgoederen naar Afghanistan had gebracht. De laatste groep reisde met een vliegtuig gecharterd door Frankrijk, dat vrijdag meldde driehonderd mensen te hebben geëvacueerd.

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken gaat het om vier mensen met een Nederlands paspoort en 63 mensen met een Afghaans paspoort en ‘een link met Nederland’. Met dat laatste bedoelt het ministerie dat zij tijdens de Nederlandse missies in Afghanistan voor Nederland hebben gewerkt, zoals tolken.

‘Doha-route’

Via de zogeheten Doha-route zijn de afgelopen weken meer dan 300 mensen geëvacueerd namens Nederland. Er staan nog ongeveer tweeduizend mensen op de Nederlandse evacuatielijst. Dat is een veel beperkter aantal dan de Tweede Kamer oorspronkelijk wilde. Mensen die via onderaannemers voor Nederland in Afghanistan hebben gewerkt, staan niet meer op deze lijst. Reden is volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken dat in de Afghanistan-Kamerbrief van 11 oktober van demissionair minister Ben Knapen en de discussie daarover in de Kamer het criterium zou zijn vastgelegd dat deze mensen niet in aanmerking kwamen omdat ze niet direct in dienst waren van de ambassade.

In het tv-programma Een Vandaag liet Marjan Kamstra, de Nederlandse ambassadeur in Qatar, weten dat de evacuatie wordt bemoeilijkt doordat de mensen die ervoor in aanmerking komen vaak geen reisdocument hebben. Bij de evacuaties is ook lastig dat pas op het laatste moment duidelijk is hoeveel plekken er mogelijk voor evacués naar Nederland beschikbaar zijn. Deze mensen moeten dan op stel en sprong klaarstaan voor vertrek.

Het Talibanregime in Afghanistan doet erg zijn best om een ‘nieuw hoofdstuk van positieve relaties’ aan te gaan met het Westen, zo twitterde de woordvoerder van het regime Abdul Qahar Balkhi. In dat kader werd op 1 december in Doha, Qatar, overlegd met een afvaardiging van de Europese Unie en vijftien landen, waaronder Nederland, Duitsland, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Australië. Daar ging het over humanitaire hulp en over de crisis in de Afghaanse gezondheidszorg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden