64 hoogleraren: sluit Nederlandse kolencentrales voor 2020

Alle elf Nederlandse kolencentrales moeten gesloten worden vóór 2020, ook de drie centrales die net zijn gebouwd. Die eis stellen 64 hoogleraren op het gebied van milieu en duurzame ontwikkeling in een open brief aan het kabinet en de Tweede Kamer. 'Het is tijd dat Nederlands een duidelijk duurzaam signaal geeft.'

Energiecentrale EON op de Maasvlakte. Beeld anp
Energiecentrale EON op de Maasvlakte.Beeld anp

Dagblad Trouw heeft de brief in de nacht van zondag op maandag op zijn website gepubliceerd. De brief is een initatief van hoogleraar Transitiemanagement Jan Rotmans en werd ondertekend door hoogleraren van universiteiten in onder meer Leiden, Delft, Groningen en Wageningen. Volgens hen is het sluiten van de kolencentrales 'de meest effectieve maatregel' die kan worden genomen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

In politieke kringen wordt al langer gediscussieerd over de sluiting van de kolencentrales. Begin augustus deed de topman van energiebedrijf Delta Arnoud Kamerbeek precies dezelfde oproep in Trouw. In het Energieakkoord dat het kabinet in 2013 sloot was al afgesproken dat de vijf oudere kolencentrales in Nederland per 1 januari 2016 zullen sluiten.

In hun brief schrijven de hoogleraren dat de kolencentrales niet nodig zijn om Nederland van stroom te voorzien. 'We kunnen de kolencentrales morgen uitzetten zonder in de problemen te komen.' Gasgestookte energiecentrales, die nu veelal stil staan, zouden de stroomvoorziening kunnen opvangen. Die centrales stoten veel minder broeikasgassen uit. De energieprijs zou door de aanpassing iets duurder worden, per gezin gemiddeld 10 euro per jaar.

Sluiting

Nederlandse energiecentrales hebben nog nooit zoveel kolen verstookt als in de afgelopen zomer. Ondanks pogingen de energievoorziening te vergroenen en de uitstoot van broeikasgas te verlagen, lag het kolenverbruik bijna een derde hoger dan in de afgelopen drie jaar, bleek in augustus uit cijfers van het CBS.

Groot-Brittannië liet vorige week weten dat het land zijn kolencentrales binnen tien jaar gaat sluiten. Meer dan een kwart van de Britse energievoorziening wordt opgewekt uit kolen.

Het broeit wereldwijd. En in Nederland.


Meningen genoeg over de verandering van het klimaat, je zou er de feiten bijna door vergeten. Deze drie interactieve visualisaties laten harde data achter de wereldwijde opwarming zien: volkskrant.nl/klimaatkennis

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden