61 aanhoudingen na rellen in Ferguson

De politie van de Amerikaanse stad St. Louis heeft vannacht 61 mensen opgepakt bij de onrust die ontstond nadat een onderzoeksjury besloot een blanke agent niet te vervolgen voor het doodschieten van de gekleurde en ongewapende tiener Michael Brown (18).

Brandweermannen blussen de gevolgen van de rellen in Ferguson. Beeld epa

De 61 arrestentanten werden opgepakt vanwege onrechtmatig wapenbezit, inbraken en plundering. Sinds de jury gisteravond haar uitspraak deed, was het vrijwel continu onrustig in Ferguson, een voorstad van St. Louis. De hoogste politiechef van de stad zei dat de rellen van vannacht 'veel erger' waren dan eerdere protesten in augustus, toen de tiener Brown daadwerkelijk werd neergeschoten.

Demonstranten staken tientallen gebouwen en auto's in brand, de politie hoorde tientallen schoten (zeker vijftien geweerschoten) en zette zelf traangas in, betogers gooiden met flessen en stenen naar een politiecordon, er werden verschillende auto's en kantoorgebouwen in brand gestoken en geplunderd. Dat gold ook voor de Ferguson Market & Liquor, de winkel waar Michael Brown naar verluidt sigaren stal voordat hij zijn noodlot tegemoet trad en tegenover agent Darren Wilson kwam te staan.

Vrijspraak
Moet agent Darren Wilson worden vervolgd voor het neerschieten van Michael Brown? Dat was de vraag waar de onderzoeksjury zich de afgelopen periode over boog. Hun antwoord: nee. Een antwoord dat volgens openbaar aanklager Robert McCulloch weloverwogen tot stand kwam omdat zij 'op indrukwekkende wijze feiten van fictie wisten te scheiden'.

Dat was niet makkelijk, aldus McCulloch, omdat de getuigenverklaringen niet altijd overeen kwamen met het bewijsmateriaal. Zo zijn er mensen geweest die zich opvoerden als getuigen, terwijl ze dat niet waren. Zij baseerden hun verklaringen op wat zij van andere mensen in de omgeving hadden gehoord.

Volgens de agent zelf zou Brown hem twee keer in het gezicht hebben geslagen voordat deze hem neerschoot. Wilson zei dat hij vervolgens naar zijn wapen greep omdat hij bang was dat een derde knal hem fataal kon worden. Wilson zei toen herhaaldelijk tegen Brown dat hij op de grond moest gaan liggen, maar die weigerde dat te doen.

Wilson verklaarde dat hij daarna op Brown schoot omdat hij op hem afkwam en onder zijn shirt naar iets greep. Later bleek dat de tiener niet gewapend was. Wilson heeft in totaal tien schoten gelost.

Demonstranten fotograferen elkaar voor een brandend gebouw in Ferguson. Beeld ap

Teleurgesteld
De familie van Michael Brown liet na de uitspraak weten 'intens teleurgesteld' te zijn dat Wilson vrijuit gaat. Wel riepen ze mensen die tegen de beslissing wilden protesteren op geen geweld te gebruiken.

Aan die oproep werd vannacht nauwelijks gehoor gegeven, ook omdat de onvrede verder gaat dan de dood van Brown alleen. Zo hadden zwarte bewoners van Ferguson al langer kritiek op de politie, waarbij volgens hen vooral blanke agenten werken die zwarte mensen harder aanpakken dan anderen. De dood van Brown was de druppel.


Politie loopt langs een uitgebrande patrouillewagen. Beeld ap
Beeld epa
Beeld afp
Beeld afp
Beeld afp
Beeld epa
Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.