60 jaar Songfestival, DWDD University, White Black Boy

Iedere dag zet de Volkskrant de beste kijktips voor u op een rij.

Albinojongen Shida in White Black Boy. Beeld .
Albinojongen Shida in White Black Boy.Beeld .

60 jaar Songfestival
NPO 3, 19.50 uur

Dinsdag 19 mei is in Wenen de eerste halve finale van de 60ste editie van het Eurovisie Songfestival. Wat gebeurde er in de vorige 59 edities allemaal? Bekende Nederlanders als Dave von Raven, Eric van Tijn, Gerard Ekdom en Brownie Dutch blikken elke werkdag terug op de roemruchte festivalgeschiedenis.

De grote Geschiedenisquiz
NPO 2, 20.25 uur

In de Leidse Sint Pieterskerk strijden vijf teams om de titel 'grootste geschiedeniskenners van 2015'. De teams die zich door de voorronden hebben geworsteld zijn: Team RTL (presentatoren), Team Satirici (met een schrijver van De Speld), Acteurs (o.a. Anniek Pheifer), Team D66 en een 'lezersteam'.

DWDD University
NPO 1, 20.25 uur

Derde college van Professor Erik Scherder over het brein. Hoe werkt ons geheugen? Wat gebeurt er als ons geheugen ons in de steek laat? En wat gebeurt er allemaal in ons brein bij gezichtsherkenning? Het functioneren van de hersenen is verbazingwekkend; we staan er pas bij stil als functies achteruitgaan.

Louis Theroux: By Reason Of Insanity
NPO 3, 21.50 uur

Louis Theroux brengt ruim een maand door in het psychiatrisch ziekenhuis van Cincinnati. Daar spreekt hij onder anderen de 38-jarige Jonathan, die zijn vader heeft vermoord. Hij praat er zonder emotie over. Cody heeft stemmen in zijn hoofd en Judith denkt dat ze Jezus Christus is.

White Black Boy
Canvas, 23.10 uur

Documentaire over de 9-jarige albinojongen Shida, die naar een internaat in Tanzania is gestuurd. Medicijnmannen betalen in sommige Afrikaanse landen grof geld voor bloed en lichaamsdelen van albino's. De Malinese regering probeert ze te beschermen door hen naar internaten te sturen, ver weg van hun familie.

2Doc: Bravehearts
NPO 2, 23.55 uur

Kari Anne Moe volgde in 2011 vier ambitieuze jongeren in aanloop naar de schoolverkiezingen, die vlak voor de officiële Noorse verkiezingen werden gehouden. Op 22 juli vinden de aanslagen van de extreemrechtse Anders Breivik plaats en wordt er een einde gemaakt aan de onbevangenheid van de jongeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden