6 redenen om eropuit te gaan

De favorieten en de aanraders van de redactie: Nederlandse films bijvoorbeeld. De kleren van Paul Smith. Of de beste Nederlandse tekenaar van voor de oorlog.

Johan Leysen als boevenbaas in Gluckauf. Beeld Ivo de Bruijn
Johan Leysen als boevenbaas in Gluckauf.Beeld Ivo de Bruijn

Film: Gluckauf Regie Remy van Heugten.

Sinds de Zuid-Limburgse steenkolenmijnen dicht zijn, is ex-kompel Lei (Bart Slegers) op een wankel pad geraakt. Zijn 20-jarige zoon en drugshandelaar Jeffrey (Vincent van der Valk) kan niet aanzien hoe Lei zich met gigantische schulden verkwanselt aan boevenbaas Vester (Johan Leysen). Zie daar het fundament van dit sterk geacteerde vader/zoon-drama, dat een gezonde lading symboliek combineert met rauw realisme, en in het afwisselend aftandse en pastorale Zuid-Limburg een ideaal filmdecor vindt. Geschreven door auteur Gustaaf Peek (Godin, held).

Kevin Toma

Opera: De parelvissers Door de Nederlandse Reisopera. Tournee t/m 28/2.

Jeugdige regisseur, jonge zangers, frisse dirigent: de Nederlandse Reisopera brengt ze bij elkaar in De parelvissers van Georges Bizet. Het geheime wapen van deze productie is Benjamin Levy, dirigent met een gevoelig oor voor het lichte, feeërieke en mysterieuze. Wel een waarschuwing: het vermaarde 'duet uit de parelvissers' spookt nog dagenlang door je hoofd.

Guido van Oorschot

Mode: Hallo, mijn naam is Paul Smith t/m 7/6, Modemuseum Hasselt.

Hallo, mijn naam is Paul Smith heet de tentoonstelling over de bekende Britse modeontwerper die gisteren opende in het Modemuseum Hasselt. De tentoonstelling was eerder te zien in het Design Museum in Londen, maar deze tentoonstelling wordt 400 vierkante meter groter. In het museum zijn behalve een heleboel van Smiths ontwerpen ook een kopie van zijn kantoor en een replica van zijn eerste winkel in Nottingham te zien.

Bregje Lampe

Film: Michiel de Ruyter Regie Roel Reiné.

De slag bij Ter Heijde, de slag bij Lowestoft en nog drie andere zeeslagen komen voorbij in Michiel de Ruyter, Nederlands eerste speelfilm over de grote zeeheld. Een dappere onderneming van regisseur Roel Reiné, die naast het leven van De Ruyter (overtuigend gespeeld door Frank Lammers) tal van andere historische onderwerpen aansnijdt, waaronder de opkomst en ondergang van de gebroeders De Witt. Dat Reiné een schraal budget tot zijn beschikking had, is in alle eerlijkheid wel te zien: de zeeslagen gaan na verloop van tijd op elkaar lijken en de computeranimatie is fraai, maar heeft een beperkt repertoire. Toch is het knap hoe Reiné de vaart erin houdt en met weinig middelen een breed uitwaaierend, vaak meeslepend historisch epos opdient.

Pauline Kleijer

Beeldende kunst: Gestel Singer Laren, t/m 25/5.

'De Mooiste Modernist' is de ondertitel van dit overzicht van Leo Gestel (1881-1941), en dat is geen grootspraak; deze tijdgenoot van Mondriaan, Sluijters en Nescio was Nederlands grootste tekentalent voor de Tweede Wereldoorlog.

De expositie toont zowel Van Gestels gestileerde vrouwenportretten als de luministische landschappen als de versplinterde bloemstukken. Tegen het eind van zijn leven maakte hij prachtige wandvullende landschappen in houtskool. Die hangen er ook.

Stefan Kuiper

Film: The Sky Above Us Regie Marinus Groothof.

Ingetogen en stil, maar juist daarom zo indrukwekkend, dit oorlogsdrama dat zich afspeelt in het Belgrado van 1999. NAVO-bombardementen hebben de stad tot een postapocalyptisch landschap getransformeerd. Toch proberen de hoofdpersonages een zo normaal mogelijk leven te leiden: een theatercarrière, een sigaretje roken met vrienden, verliefd worden, feesten - erg sterk, hoe regisseur Groothof zijn film op zulke alledaagse zaken laat drijven, terwijl de dreiging van een volgend bombardement voelbaar blijft.

Kevin Toma

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden