6 redenen om erop uit te gaan

De favorieten en de aanraders van de redactie: met je neus op Don Giovanni zitten bijvoorbeeld, of de kanariegele bomen van Leo Gestel gaan zien.

Joris HenquetKarin VeraartStefan Kuiper en Berend Jan Bockting
Scène uit Don Giovanni Beeld Wiebe Nieuwenhuis
Scène uit Don GiovanniBeeld Wiebe Nieuwenhuis

Cabaret

Pieter Derks
Zo goed als nieuw

Tournee t/m 5 juni.
In het klasje van de Nederlandse cabaretiers is Pieter Derks dat studentikoze jongetje dat altijd negens en tienen haalt en vroeg naar huis gaat op het schoolfeest. Dat maakt hem misschien wat braaf, maar het heeft als voordeel dat zijn cabaret van een denk­niveautje hoger is dan bij menig collega-grappenmaker. De nieuwe ­soloshow Zo goed als nieuw zit boordevol slimme analyses, is luchtig en geestig én bevat een truc met een drone.

Pieter Derks in Zo goed als nieuw. Beeld Bob Bronshoff
Pieter Derks in Zo goed als nieuw.Beeld Bob Bronshoff

Beeldende kunst

Kruseman: kunstbroeders
uit de romantiek

T/m 15 maart in Museum Jan Cunen, Oss. Vanaf 18 april in het Stedelijk Museum Alkmaar.
Zeker, deze werd al eerder getipt, maar Kruseman: kunstbroeders uit de romantiek in Museum Jan Cunen is dan ook vijf kleine exposities in één. Over Hendrik Dirk en Fredrik Marinus ging het eerder al; nu nog een paar woorden over Jan Adam, de bekendste der Krusemannen. Directeur van de Koninklijke Akademie van beeldende Kunsten, mede-oprichter van Arti et Amicitiae, portrettist van Willem II - het verhaal van Jan Adam is een succesverhaal. Bekijkenswaardig in Oss zijn Willems statieportret en een fraaie Salomé. Op het affiche staat een meisje met rode oorbellen - dat mag er ook zijn.

Leo Gestel
Singer Laren. 25 januari t/m 25 mei.

Kanariegele bomen, violette naakten, turquoise luchten. Voor een beetje fantasievol kleurgebruik moet je in de Nederlandse kunst bij Leo Gestel (1881-1941) zijn. Tijdgenoot van Jan Sluijters en Piet Mondriaan, en behept met een vergelijkbare vernieuwingsdrift. Die in elke toenmalige stijl werkte: expressionistisch, kubistisch, futuristisch. Ook bevriend met de schrijver Nescio die in hetzelfde pand waarin Gestel zijn atelier had, inspiratie opdeed voor zijn inmiddels klassieke verhalen De uitvreter en Titaantjes. Goed dat Museum Singer Laren een overzichtstentoonstelling verzorgt van deze beetje vergeten schilder.

Film

Birdman

Regie Alejandro
González Iñárritu

Virtuoze showbizzsatire over de gevallen superheldacteur Riggan Thomson (geweldige comebackrol van Michael Keaton, zelf ooit Batman) die zich op een megalomaan theaterproject stort: hij wil iets echts en waarachtigs maken. Humor en zelfspot geven verkwikkend elan aan het tot nu toe topzware oeuvre van filmer Iñárritu (Amores perros, Babel), de jazzdrumsoundtrack laat de film dansen en de cast excelleert, maar bovenal cameragenie Emmanuel Lubezki (The Tree of Life, Gravity) tilt de film volledig op. Ongekend, hoe met uitgekiende kunstgrepen precies die veelbesproken echtheid wordt opgeroepen. Birdman is een film die zich laat bekijken als een even speelse als superieur geregisseerde jamsessie.

Theater

De onrendabelen
(Goede Bedoelingen, deel 1)

Door Toneelgroep Oostpool. Tekst Joeri Vos. Regie Marcus Azzini. Huis Oostpool, t/m 24/1

Let op, laatste kans.Vanavond nog te zien in Arnhem: Destiny, Whitney en Kevin die elkaar de containerwoning zowat uitvechten in hun frustratie over hun kansarme bestaan. Joeri Vos schreef bij Toneelgroep Oostpool De Onrendabelen, een indringend verhaal over mensen die het net niet redden in de moderne samenleving. Met een ontroerend eind.

Opera

Don Giovanni

Door Het Symfonieorkest o.l.v. Jan Willem de Vriend en Eva Buchmann. 24 en 25 januari, Zuiderstrandtheater, Den Haag

Met bescheiden middelen, een puik stel vocalisten en een orkest dat het vuur uit de sloffen speelt zetten dirigent Jan Willem de Vriend en regisseuse Eva Buchmann een Don Giovanni neer die er zijn mag. Er is geen boventiteling, maar die kan worden gemist. Want de vele finesses van Mozarts opera komen extra tot hun recht doordat het publiek op het podium zit, rondom zangers en musici.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden