6 redenen om erop uit te gaan

Favorieten en de aanraders van de redactie:familie voorstellingen, een biopic, muziek theater van Wim T. Schippers, tactiele kunst en Samba Schutte.

Beeld Raymond van Olphen

Minoes

Script Tamara Bos naar het boek van Annie M.G. Schmidt; tournee t/m 24/5. minoesdemusical.nl

Ze is bekend als poezenjuffrouw uit het boek van Annie M.G. Schmidt en uit de gelijknamige film met Carice van Houten in de hoofdrol. Maar nu krijgt Minoes er een kattenleven bij in het theater, dankzij de muzikale bewerking van Tamara Bos. Met langharige poezenpoppen en gevatte dialogen brengen zes acteurs de aandoenlijke avonturen tot leven rond de verlegen journalist Tibbe en boomklimster Minoes. Dankzij de kattenpersdienst en buurmeisje Bibi ontmaskeren ze de zogenaamde weldoener van de stad. Tot grote opluchting van het jonge publiek.

Theater

De zere neus van Bergerac

Door Ro Theater. Tekst Arjan Ederveen. Regie Pieter Kramer; rotheater.nl

Een stel feeën maakt er een lekker potje van in De zere neus van Bergerac, de familievoorstelling van dit jaar van het Ro Theater. Traditioneel iets om naar uit te kijken, maken Arjan Ederveen en Pieter Kramer de reputatie die ze met dit genre hebben opgebouwd weer helemaal waar: het aloude, mooie verhaal van de getalenteerde kadet Cyrano wordt heerlijk uitgewerkt en voorzien van trollen, feeën, chansons en spannende elementen die we hier niet verklappen.

Film

The Imitation Game

Regie Morten Tyldum

Het leven van de befaamde Britse wiskundige Alan Turing (1912-1954) bevat zoveel drama dat het een mysterie is waarom er niet veel eerder een biopic over hem werd gemaakt. Een voordeel van het lange wachten: Benedict Cumberbatch is geknipt voor de hoofdrol. Zijn feilloze spel is de grootste troef van The Imitation Game, een soms wat gladjes maar steeds boeiend drama waarin vooral Turings ultrageheime rol tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt belicht: met zijn spectaculaire 'bombe', een voorloper van de computer, was hij medeverantwoordelijk voor het breken van de Duitse Enigmacode, waardoor strategische berichten van de nazi's onderschept konden worden.

Cabaret

Samba Schutte: Je maintiendrai

Première 3 januari in Diligentia, Den Haag. Tournee t/m 6 februari. sambaschutte.com.

Samba Schutte, zoon van een Nederlandse vader en Mauretanische moeder, opgegroeid in Ethiopië, naar Nederland verhuisd op zijn achttiende, vijf jaar later winnaar van het Leids Cabaret Festival, successen behaald met zijn eerste programma Hakili Jambar, vervolgens vertrokken naar Los Angeles om het beste uit zichzelf te halen - hij is terug. In zijn tweede show Je maintiendrai springt hij losjes van de grote daden van ons land in de Gouden Eeuw naar zijn eigen ervaringen in het mekka van de amusementsindustrie. Wat doe je bij een tegenslag? Die vraag zweeft anderhalf uur boven het podium. In Schuttes geval: hij grijpt zijn kansen.

Theater

Hoogwater voorheen laagwater

Muziektheater van Wim T. Schippers, Paul Koek en Titus Muizelaar. Door Veenfabriek, Adelheid|FemaleEconomy & Toneelschuur. Première 7/1; veenfabriek.nl

Schipperiaans, noemen de makers van Hoogwater voorheen laagwater hun nieuwe muziektheatervoorstelling en daarmee bedoelen ze onder meer dat er zich nogal wat onverwachte gebeurtenissen zullen voordoen - zoals we dat wel kennen uit het werk van Wim T. Terwijl ze trachten de boel onder controle te krijgen, lopen de misverstanden tussen personages regelmatig hoog op. Er blijkt maar een klein tikje nodig om de vertrouwde wereld uit balans te krijgen, en te laten zien aan welk een chaos we onderhevig zijn.

beeldende kunst

Nacho Carbonell & Maartje Korstanje

Groninger Museum, t/m 22 maart

Op de eerste verdieping van het Groninger museum is een dubbel-expositie te zien van Maartje - papier-maché, papier-maché, papier-maché - Korstanje en Nacho Carbonell, een Spaanse ontwerper gevestigd in Eindhoven. Dat is een rake combinatie. Beide maken grote, tactiele, soms ronduit smerig ogende dingen; ze lijken op beesten, maar zijn het niet, of toch wel? In die dubbelzinnigheid zit een deel van het kijkplezier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden