6 miljard extra bezuinigen, dat is zeker na komst Rehn

Het kabinet sprak met de EU-begrotingstsaar over zijn strengere norm voor het tekort. Die blijft staan, tenzij zich 'significante' tegenvallers voordoen.

VAN ONZE VERSLAGGEVERS ROBERT GIEBELS en MARC PEEPERKORN

DEN HAAG/BRUSSEL - Nederland is verplicht de aanbeveling van de Europese Commissie uit te voeren en volgend jaar minimaal 6 miljard euro extra te bezuinigen om het begrotingstekort terug te dringen tot 2,8 procent van het bruto binnenlands product. Dat schrijft minister Dijsselbloem van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer.

Dijsselbloem neemt hiermee afstand van premier Rutte, die eind mei verklaarde dat het financieringstekort volgend jaar 3 procent mag zijn. Het verschil van 0,2 procent is goed voor 2 miljard euro minder bezuinigen.

De minister van Financiën beklemtoont in zijn brief dat Nederland zijn handtekening heeft gezet onder het nieuwe Europact, dat op 1 januari 2013 in werking is getreden. Met dat pact verplichten de eurolanden zich de tekortaanbevelingen van de Commissie ongewijzigd over te nemen.

Europees Commissaris Rehn (Economische Zaken) bevestigde dinsdag tijdens een werkbezoek aan de Tweede Kamer dat het kabinet volgend jaar sowieso 6 miljard moet besparen. Alleen dan kan Nederland op clementie rekenen mocht het tekort in 2014 onverhoopt toch hoger uitvallen.

Rehn acht een 'veiligheidsmarge' van 0,2 procent voor Nederland noodzakelijk om zeker te zijn dat in 2014 de tekortnorm van 3 procent uit het Stabiliteitspact gehaald wordt. 'We bouwen die in om landen te helpen', legde hij de Kamerleden uit. Ook Frankrijk, Spanje en België kregen een buffer opgelegd.

Naar verwachting gaan de EU-ministers van Financiën volgende week akkoord met de aanbevelingen die de Commissie eind mei presenteerde. Dan zijn het eisen waaraan de landen moeten voldoen. Slechts als een meerderheid van de lidstaten ze afwijst, moet Rehn zijn huiswerk overdoen. De kans daarop is nihil, mede gezien de belofte in het Europact.

Deadline

Aanvankelijk keerde Rutte zich fel tegen de strengere tekortnorm van 2,8 procent voor Nederland. 'Dat gaan we niet doen', zei Rutte. Het kabinet hield vast aan 3 procent. Dat halen was al moeilijk genoeg, aldus de premier. Later nuanceerde hij zijn uitspraken - 'misschien zei ik het iets te hard, over dat afwijzen' - en verklaarde hij nog eens te willen praten met Rehn over diens aanbeveling.

Dat overleg vond dinsdag plaats, tijdens een bezoek van de eurocommissaris aan de Kamer, Dijsselbloem en Rutte. Het leidde niet tot een andere opstelling van Rehn. Wel beklemtoonde de Commissaris dat als Nederland volgend jaar zijn tekortdoel mist door een zwaarder dan voorziene recessie, het kabinet extra tijd kan krijgen. Dat is zo afgesproken in het Stabiliteitspact. Brussel gaf het kabinet dit jaar ook al een jaar uitstel om zijn tekort terug te dringen.

Rehn: 'Als de groei tegenvalt, heeft dat ook een impact op het begrotingstekort. Dan is het volgens het begrotingspact mogelijk om een verlenging van de deadline te overwegen.' De 'begrotingstsaar' verbond daar wel twee voorwaarden aan: minimaal 6 miljard bezuinigen en de economische groei moet 'significant' tegenvallen.

Wat hij daaronder verstaat, kon Rehn niet duidelijk maken aan de Kamer. 'Dit is geen exacte wetenschap.' Daar nam Tweede Kamerlid Harbers geen genoegen mee. De financieel specialist van de VVD wees Rehn erop dat hij de 6 miljard niet onder het kopje aanbevelingen, maar overwegingen had gezet. De 2,8 procent is wel een aanbeveling.

'Wat gebeurt er als de 6 miljard aan extra bezuinigingen niet tot een tekort van 2,8 procent leidt?', wilde Harbers weten. 'Dat is voorbarig', weerde Rehn af. Wat Rehn betreft moet Nederland eerst die 6 miljard bezuinigen. 'Daarna kijken we wat nodig is.'

Tegenvallende groei

Rehn en de Europese Commissie schatten de groei van de Nederlandse economie volgend jaar in op 0,9 procent. De Nederlandsche Bank kwam maandag echter met een tegenvallende groei van slechts een half procent. DNB adviseerde het kabinet daarom om tussen de 6- en de 8 miljard euro te bezuinigen.

Vrijdag komt het Centraal Planbureau met zijn groeicijfer. Die zijn van belang bij de schoorvoetende gesprekken die het kabinet voert met enkele oppositiefracties over de aard van de naar nu blijkt onafwendbare extra bezuinigingen.

Maar het definitieve besluit daarover baseert het kabinet op de economische cijfers waar het CPB in augustus mee komt. De sociale partners hebben al aangegeven extra bezuinigingen niet te steunen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden