6 maanden oud

Lot is de dochter van Saskia en Erik. Haar zusje van drie heet Jip. Kroniek van een eerste levensjaar...

Tekst Daniel Koning

De laatste weken leert Lot in versneld tempo. Eerst deed ze alles één voor één, nu gebeuren er allerlei dingen tegelijk. De tijgersluipgang is veranderd in echt kruipen op handen en knieën. Op dezelfde dag is ze gaan staan.

Ze begint ook woordjes te vormen. Een van de eerste dingen die ze helemaal uit zichzelf zei, was: 'tha'. Ze zegt het op een heel belerende manier, alsof ze je Engelse les geeft. En ze zegt ook 'mamamamam'. Het is niet duidelijk of ze daar haar moeder mee bedoelt. Saskia gelooft het niet. 'Ik denk dat het een makkelijke klank voor haar is. Uit de toonhoogte waarop ze het uitspreekt kun je wel opmaken of ze iets wil of dat ze gewoon tevreden is.

'Iets wat op pappa lijkt, komt er nog niet uit. Wel zegt ze af en toe: aba. Sinds Erik weet dat dit in het Hebreeuws pappa betekent, is hij niet meer jaloers.'

De eerste keer dat Lot ging staan, was bij het bijzettafeltje. Toen ze het mandje met verfpotjes te pakken had, sloeg ze als een plank achterover. Na een week had ze door dat dit niet helemaal de manier was. Ze begreep dat je stabiele meubels nodig hebt om tegenaan te gaan staan. Ze kan nu ook door haar knieën zakken om weer in de kruiphouding terug te komen.

Saskia: 'Bij Jip was dat heel anders, die keek eerst waaraan ze zich aan kon vasthouden. Lot is veel onbesuisder en ze is watervlug. Als we in de tuin zijn en ik draai me even om, heeft ze meteen zestien viooltjes geplukt en zit lekker tuinaarde te smikkelen. En ze kan al kusjes geven. Als je haar aankijkt en zegt: 'kus', komt ze met haar hoofd naar je toe en doet haar lippen van elkaar.

Eergisteren ben ik met een vriendin en haar zoontje Boas naar de speeltuin geweest. Hij is ongeveer even oud als Lot, maar heel rustig en beschouwend. Toen we even niet opletten, had Lot zowel zijn flesje limonade als zijn koek te pakken en probeerde alles tegelijk in haar mond te stoppen. Zijn moeder had net tegen me gezegd: wat leuk dat ze al kruipt. Nadat de inhoud van haar tas voor de tweede keer in het gras lag, zag ze in dat met rustig en beschouwend helemaal niets mis is.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden