568 minuten thuisvermaak

De avonden zijn alweer akelig kort, maar niet voor de tv of onder de leeslamp met deze negenenhalf uur binnenvermaak.

HEIN JANSSEN en MADELON MEESTER EN BART KOETSENRUIJTER

180 MINUTEN TELEVISIE

Zomergasten

Theatermaker Johan Simons (1946) is intendant van de Münchner Kammerspiele in München, een van de grootste Duitse stadstheaters. Eerder was hij artistiek leider van NTGent, Het Zuidelijk Toneel en Hollandia. Met name door zijn voorstellingen op locatie brak hij door en werd hij een veelgevraagd regisseur in Europa. In 2015 keert hij terug naar NTGent en wordt hij tevens artistiek leider van de RuhrTriennale.

'Er was al eerder sprake van dat ik Zomergast zou zijn, toen Connie Palmen het programma presenteerde', zegt Johan Simons. 'Dat ging uiteindelijk niet door, maar toen ik dit telefoontje kreeg heb ik meteen enthousiast 'ja' gezegd, omdat ik nu de gelegenheid krijg voor een breed publiek het belang van kunst uit te leggen. En specifiek het belang van het theater natuurlijk, en hoe groot de verschillen tussen Duitsland en Nederland daarin zijn.

'Het belang dat in Duitsland aan theater wordt gehecht en het geld dat ze ervoor over hebben, staat niet in verhouding tot het armzalige klimaat hier.

'Ik laat fragmenten zien van Jeroen Willems en Pierre Bokma, omdat ik daarmee wil aantonen hoe verschillend acteurs kunnen zijn. Jeroen is op het toneel een dichter, Pierre een romanschrijver. Er is ook een stukje van de voorstelling Wolf van Alain Platel, op Mozartmuziek en met al die honden erin. Daarin kun je zien hoe verschillend het publiek kan reageren - van bravo tot boe!

'En natuurlijk komen ook de beelden uit mijn jeugd aan de orde, voor mij is de periode tussen mijn 4de en 14de jaar de inspirerendste levensfase geweest.

'Met Wilfried de Jong tref ik een goede gesprekspartner, vermoed ik. Hij weet tenminste wat theater is, en heeft vroeger ook veel voorstellingen van Hollandia gezien. Of ik in de aanloop naar zondag zenuwachtig zal worden? Dat hoeft niet meer, dat ben ik al.'

243 MINUTEN TIJDSCHRIFT

The Ride, Jaargang 5, nummer 7, 11,95 euro

Het klinkt misschien wat vreemd: een fietsblad zonder koersverhalen en fietsbeoordelingen, toch is dat precies wat The Ride is. Best fijn, want na het lezen van de meeste fietsmagazines word je naast opgewekt van al het moois toch ook altijd een beetje depressief, omdat het altijd mooier, beter en sneller kan. Een gedachte als: zit ik met mijn schamele aluminiumfiets van 10 kilo met een armtierige shimano 105-groep; het is een wonder dat ik nog een berg opkom, is nooit ver weg.

In plaats van dat soort zelfmeelij in The Ride - een fijn, mooi geïllustreerd boekje - ruimte voor hetgeen waar fietsen uiteindelijk om draait: de mooie verhalen. Fietsers in allerlei soorten en maten - BMX'ers, free-riders, vakantiefietsers, racefietsers, mountainbikers - vertellen over hun avonturen. Zo fietsen we met een vouwfiets door Engeland, trekken we door Laos en lezen we het verhaal van Jared McBride over de laatste tocht die hij met zijn vader aflegde.

Aardig is ook het verhaal van de Engelse Cherry Fitzsimmons, die het Nederlandse deel van de 6.000 kilometer lange North Sea Cycle Route afpeddelde. Je ziet het fietsen zoals wij dat gewend zijn, nu eens door de ogen van een buitenlander. 'Fietsen door Nederland voelt zo uniek', schrijft ze. 'De fietspaden zijn met toewijding aangelegd, overal bordjes die vertellen welke kant je op moet, geen geneus in kaarten, onvoorstelbaar vlakke landschappen én een helm dragen is niet nodig. Alsof fietsen in Nederland thuishoort.'

145 MINUTEN DVD

Lines of Wellington, Distributeur Filmfreak (2012)

Het is even wennen. Het is zelfs lang wennen. Het historische drama Lines of Wellington kent meerdere voice-overs. Nu eens een Franse, dan weer een Portugese en dan weer een Engelse. Zoals ook het perspectief verspringt in deze verfilming van een belangrijke periode uit de Portugese geschiedenis. Die speelt zich af aan het begin van de 19de eeuw, toen de Engelse generaal Wellington (later de bedwinger van Napoleon bij Waterloo) met een list en veel fortificaties nabij Lissabon de Fransen versloeg. Daaraan vooraf ging een kleine volksverhuizing van Engelse en Portugese troepen en burgers die voor de oprukkende Fransen uit naar Wellington c.s. trokken.

Lines of Wellington (As Linhas de Torrres Vedras) laat vooral die tocht zien, vanuit wisselend perspectief dus. Dat geeft een wat rommelig en onsamenhangend resultaat, is soms looiig in tempo en stijl, maar wie over dat bezwaar heen stapt, ziet een intrigerende verhandeling over, simpel gezegd, wat oorlog met mensen doet, van alle rangen en standen, uit alle windstreken.

De film, oorspronkelijk gemaakt als langere driedelige tv-serie, oogt ook als een internationale coproductie, met een hoofdrol voor John Malkovich, als een stoïcijnse Wellington, en kleine bijrollen voor onder anderen Catherine Deneuve, Isabelle Huppert, Chiara Mastroianni en Michel Piccoli.

De serie was het laatste project waaraan de eigenzinnige Chileens-Franse cineast Raul Ruiz begon, voor hij in 2011 op 70-jarige leeftijd overleed. Zijn vrouw en voormalige editor Valeria Sarmiento voltooide zijn werk.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden