56 procent Fransen: nee

De Fransen hebben zondag in ruime meerderheid de Europese grondwet verworpen. De minister van Binnenlandse Zaken, Dominique de Villepin, zei na het tellen van 90 procent van de stemmen dat bijna 56 procent ‘nee’ heeft gestemd...

ANP

De opkomst was met 70,5 procent bijzonder hoog, vooral in de traditioneel politiek naar links neigende wijken en streken met name in het uiterste noorden en uiterste zuiden van het land. Dat heeft de tegenstanders van de voorgestelde Europese grondwet de wind in de zeilen gegeven.

De voorstanders waren vooral de centrumrechtse achterban van president Chirac.Die had de Europese grondwet stilletjes door het parlement kunnen loodsen, maar hij besloot er iets moois van te maken met een referendum dat hij dacht te zullen winnen.

Dat idee veroorzaakte in Frankrijk echter maandenlang verhitte debatten over wat de geformuleerde rechtsbeginselen voor Europa voor de Fransen zelf zou gaan betekenen. De voorgestelde Europese grondwet moet in principe door alle 25 lidstaten van de Europese Unie worden geratificeerd.

De uitslag is een enorme tegenslag voor de centrumrechtse regering van Chirac. De president heeft persoonlijk herhaaldelijk gepoogd de Fransen over te halen ‘ja’ te stemmen. De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Michel Barnier, sprak van een beproeving voor Frankrijk en van een ontluistering.

De tegenstanders vierden uitbundig feest. De rechtse nationalist Jean-Marie Le Pen riep Chirac op af te treden na deze nederlaag. Le Pen voorspelde blij dat Nederland woensdag ook nee zal stemmen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden